Meteorolozi objavili detaljnu prognozu sve do Božića; Stiže neugodna promjena

Premda je donedavno vjerojatnost tzv. božićne ciklone u našem dijelu Europe bila mala, prema najnovijim izračunima može se zaključiti kako ni ove godine neće izostati.

Stoga ćemo nakon relativno hladnog razdoblja, do kraja ovog tjedna i početkom novoga ponovno imati iznadprosječno tople dane tijekom kojih će na Jadranu prevladavati jugo, najjače u četvrtak i vjerojatno ponedjeljak, a oborine će biti češće na Jadranu i područjima uz njega. No u srijedu će još biti većinom suho i relativno hladno, stoji u prognozi HRT-a.

Srijeda – većinom suho i relativno hladno

“U Slavoniji, Baranji i Srijemu ujutro će često biti magle ili niskih oblaka koji će se zadržavati veći dio dana pa će samo rijetko oko podneva biti kraćih sunčanih razdoblja. Uz dugotrajnu maglu i temperatura će čitav dan biti ispod 0 °C – ujutro od -8 do -4 °C, danju od -3 do -1 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj umjereno do znatno oblačno, često s dugotrajnom maglom. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura od -6 do -2 °C, a najviša dnevna od -2 do 0 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu u početku će prevladavati sunčano, po gorskim kotlinama ujutro mjestimice s maglom. Poslijepodne i osobito prema kraju dana sa zapada će se postupno naoblačiti. Bura će posve oslabjeti, a na otvorenome moru navečer će zapuhati jugo.

U Dalmaciji pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku. Bura će oslabjeti, a zatim će okrenuti na jugo, najprije na otvorenome moru. More će biti malo do umjereno valovito, ujutro još na otvorenom valovito. Najniža temperatura zraka od do °C, u unutrašnjosti i samo oko  °C, a najviša većinom između °C.

I na jugu Hrvatske većinom sunčano. U noći i ujutro uz obalu će još puhati umjerena bura, a na otvorenome sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Postupno će slabjeti, a na otvorenome prema kraju dana okrenuti na jugo. Jutarnja temperatura od 3 do 7 °C, a dnevna od 9 do 12 °C.”

Od četvrtka promjenljivije, od petka i toplije

“U četvrtak će prevladavati oblačno s mjestimičnim oborinama, u početku većinom malo snijega, osobito u gorju, zatim kiše, koja će se mjestimice smrzavati na podlozi i stvarati poledicu. Od petka porast temperature pa će mjestimične slabe oborine biti uglavnom u obliku kiše, i to češće u gorju, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

I na Jadranu od četvrtka promjenljivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, najprije na sjevernom dijelu. Zapuhat će umjereno i jako jugo koje će u drugom dijelu četvrtka oslabjeti i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak, a od petka navečer ponovno na jugozapadnjak i sve češće jugo, koje će početkom novoga tjedna vjerojatno pojačati. Temperatura će porasti pa će biti većinom oko prosječne za ovo doba godine, često i malo viša.”

Meteorolozi RTL-a objavili detaljnu prognozu

Meteorolozi RTL-a Nikola Vikić-Topić i Dunja Mazzocco Drvar objavili su detaljnu prognozu po gradovima sve do Božića.

“U četvrtak i petak u Hrvatskoj će započeti južina. Tako ćemo na prvi dan kalendarske zime imati zatopljenje koje će temperaturu na kopnu dovesti do 5 °C, a na Jadranu do 13 °C. Povremeno će biti i malo oborina, i to kiše, u unutrašnjosti moguće i ledene, one koja se ledi odmah čim dotakne hladno tlo. Ta je i opasna, štoviše, opasnija od padanja snijega na cestu pa se, ako putujete, svakako informirajte o stanju u prometu.

U subotu i nedjelju pred Božić temperatura će dalje rasti. Na kopnu će dosegnuti visokih 10 °C, dok će na obali biti oko 14. Povremeno je moguća kiša, češće na Jadranu nego na kopnu, ali nigdje ne očekujemo veću količinu.

Iako će se vjerojatno naoblačiti, u ponedjeljak, na Badnjak, sve je izglednije da će biti još toplije i ta je južina uništavač svih snova o bijelom Božiću. Temperatura će na kopnu skočiti preko 10, a na Jadranu na 15 °C.

I to nas dovodi do samog Božića, na koji su moguća dva scenarija. Jedan loš i jedan jako loš za ljubitelje snijega. Onaj loš uključuje postupno formiranje ciklone na našim prostorima uz pad temperature i oborine koje će u većini zemlje ipak biti u obliku kiše, jer je prije ciklone bilo suviše toplo. Samo u Gorskom kotaru i Lici može biti snijega. Onaj drugi, jako loš scenarij, predviđa nastavak toplog i većinom stabilnog vremena, bez oborina”, objavili su.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...