Na Forbesovoj listi Kolinda iza sebe ostavila Beyoncé i Taylor Swift

Časopis Forbes objavio je svoju godišnju listu 100 najmoćnijih žena na svijetu, a na njezinom 47. mjestu nalazi se i jedna Hrvatica! I to ne bilo koja Hrvatica već naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Apsolutno je neupitno je li 2018. bila njezina godina.

Kako piše i Forbes, ona je prva (a uz to i najmlađa!) predsjednica Republike Hrvatske, a drugo mjesto naše nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji iskoristila je za učvršćivanje međunarodnih odnosa, posebice onog sa ruskim predsjednikom Putinom.

U svakom slučaju, 2018. se smatra godinom žena. Ženske liderice nikad nisu bile traženije, voljenije i moćnije. Forbes u svojem uvodu naglašava kako su ove godine slavili ženske ikone, inovatorice i začetnice promjena; sve one žene koje su koristile svoj glas kako bi promijenile strukturu moći i vlasti te stvorile dugotrajni trag u svijetu. Među njima je i naša 50-godišnja predsjednica koja je svakako u 2018. godini privukla puno pažnje i nebrojeno se puta našla u najistaknutijim svjetskim medijima. Štoviše, i to bi upravo mogao biti jedan od razloga zato se nalazi tako visoko na Forbesovoj listi. Naime, prilikom rangiranja i kreiranja popisa, Forbes u obzir uzima četiri faktora, a to su novac, utjecaj, sfera utjecaja i – prisutnost u medijima!

Zanimljivo je da su na prva dva mjesta također dvije političarke, a to su njemačka kancelarka Angela Merkel kao vodeća te odmah iza nje britanska premijerka Theresa May. Prva žena iz sektora zabavne industrije nalazi se tek na 20. mjestu, a radi se američkoj televizijskoj ikoni, 64-godišnjoj Oprah Winfrey. Od zanimljivih imena, ispred naše Kolinde, još su i kraljica Elizabetha II. na 23. mjestu, te odmah iza nje Ivanka Trump, kćer američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Anna Wintour i Beyonce Naša se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović našla na 47. mjestu Forbesove liste najmoćnijih žena svijeta i time je iza sebe ostavila neke mega poznate zvijezde i ikone. Odmah iza nje smjestila se Anna Wintour, glavna urednica američkog izdanja Vogue, na 50. mjestu liste je Beyonce Knowles, na 68. mjestu je Taylor Swift, dok se na 79. mjesto smjestila Serena Williams. Zanimljivo, jedina žena “iz susjedstva” na Forbesovoj listi najmoćnijih žena svijeta je Ana Brnabić, 43-godišnja srpska predsjednica Vlade Republike Srbije – ona je na 91. mjestu, prenosi miss7.24sata.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...