Zadarski restorani otvaraju svoje gastronomsko srce, blagdanski meni bit će za prste polizati

Ako se negdje dobro jede, pogotovo u blagdansko vrijeme u iščekivanju Božića i Nove godine, onda je to u zadarskim restoranima. Ima ih puno vrijednih pažnje svakog slučajnog ili namjernog putnika, odnosno ljubitelja dobrog zalogaja, a o tomu najbolje svjedoči preporuka koja je od slavnog Michelina došla za čak dva restorana u Zadru, kultnu Fošu i sve ambiciozniji restoran Kaštel hotela Bastion. Sve ih odlikuje ista suptilna nijansa okusa i mirisa domaće kuhinje mediteranskog karaktera, isključivo izbor svježih namirnica iz lokalnih OPG-ova ili zadarske ribarnice te modernistički pristup sve priznatijih zadarskih chefova.Bez obzira govorimo li o chefuSaši Beganu iz Foše ili ekstravagantnom paru iz Kaštela – Peruancu Brunu Cezaru Lerzundiju i Slavoncu Marku Boškoviću, odnosno domaćinu šarmantnog i nagrađivanog Pjata Leu Mijaliću, ili autorima maštovitog bistroa Pašta & svašta, Ivani i Ivanu Ćapeti, priča je ista: najbolji zadarski restorani nude najbolje. A evo što nude u blagdansko vrijeme te za Silvestrovo.

Rižoto s brancinom i kozicama, kao izrazito nježna varijanta rižota s namirnicama iz svakodnevne dalmatinske spize, potom lazanje od patke sa salatom od cikle i za desert kućni cheesecake od pistacija – ponuda je restorana Kaštel.

– Desert ima kratak opis, jer ga jednostavno treba kušati – jezgrovit je chef Marko Bošković, no zato je raskošna priča o pačjem confitu koji se radi punih 48 sati, dok se umjesto klasičnih kora za lazanje koriste mlinci što, kaže Bošković, jelu daje posebnu notu sočnosti. Kaštel tradicionalno organizira i vinske večeri četvrtkom na kojima gostuju lokalne vinarije kako bi se cijenjena vrhunska vina zadarskog kraja, na primjeru iz Istre, odnosno podizanja kvalitete malvazije ili terana, mogla sljubiti s vrhunskom hranom.

Bistro Gourmet Kalelarga na ulazu u slavnu Kalelargu osvaja na prvi okus svojim novogodišnjim menijem: pašteta od lososa s domaćim tostiranim kruhom, art verzija tradicionalnog soparnika, teleći fjanak s povrćemte srneći ragu s rimskim njokima. Za desert se poslužuje voćni crumble, a u ovom zadarskom bistrou koji ima vlastitu slastičarnicu, desert je poseban doživljaj. Silvestrovo u restoranu Kaštel donosi tunutartar s kremom od avokada, janjeći ragu s rimskim njokima, slasnu roladu od telećih prsa s pireom od batata te kućni cheesecake s pistacijom.

Restoran Pjat tradicionalno organizira posebne menije s bakalarom pod nazivom Bakalar u Pjatu! koji će se nuditi sve do 7. siječnja 2019. godine. Pripremaju se delicije od friškog i sušenog bakalara: bakalar bianco, juha od bakalara,  brudet od bakalara, orzoto od bakalara,  bakalar s čičvardom, domaća pašta s bakalarom, ravioli punjeni s umakom od bakalara, rižot s kozicama i bakalarom, gregada s friškim bakalarom. Od stalne ponude Pjat vam nudi nekoliko menua s obzirom na dnevnu sviježu dostupnost namirnica. U menuima od 75 kuna s tri slijeda nude se lignje, gavuni, trlje, divenice, pečenice, krvavice, kiseli kupus, sarme, fažol s buncekom; u menuima od 100 kuna s tri slijeda jela (juha, glavnio jelo uz salatu i desert) nude se teleći kotleti, brudet od domaćih  liganja i bijela riba (brancini ili orade). Radno vrijeme 1. studenoga pa sve do sredine ožujka je od 10 do 17 sati.

Pašta&svašta je maleni obiteljski restoran specifičan po dnevnoj proizvodnji svježe tjestenine i pripremanju jela alla minute. Svakako bi napomenuli i #brunchuzadru uz koji služe jela s avokadom i neizostavne američke palačinke uz promo cijene pjenušavih vina. Pašta & Svašta uz Marina Colića, kuhara te  uz voditelja i idejnog kreatora zimskog menua Marka Valkovića osmisli su blagdanski menu: dugo kuhani teleći sotee s gnudima od skute pripreman po staroj francuskoj recepturi s jadranskim kozicama i lukovicama. Tu je i domaća tjestenina rađena u restoranu s vrganjima i istarskom aomatiziranom pancetom. Uz deserte koji se nalaze na karti pripremaaju se i domaće germknedle s nutelom u umaku od vanilije. Pašta&svašta nalazi se na poluotoku ispred Crkve Sv Šime.

Evo koji restorani rade na Silvestrovo i prvog dana 2019. godine

Najbolji zadarski restorani otvorit će posebnom ponudom svoja vrata i gastronomsko srce na Silvestrovo, a neki će biti otvoreni i 1. siječnja 2019. godine. Evo gdje se sve i kada može jesti vrhunska hrana na način zadarskih chefova: konoba Skoblar radi 31. prosinca (08-15), restoran Bruschetta radi 31. prosinca (do 17 sati) te 1. siječnja (14-23), restoran Stipe radi 31. prosinca (10-24) i 1. siječnja (10-24), restoran Zadar Jadera radi 31. prosinca (11-17) i 1. siječnja (11-23), restoran Dva ribara radi 31. prosinca (11-17) te 1. siječnja (11-23), bistro Art Gourmet Kalelarga radi 31. prosinca (11-01), bistro Pjat 31. prosinca (10 do 17), restoran Kaštel hotela Bastion radi 31. prosinca (11-23) i 1. siječnja (11-23), restoran 4Kantuna radi 1. siječnja (13-23), restoran Bon Apetit radi 31. prosinca (11-16), konoba Dalmacija radi 31. prosinca (08-24) i 1. siječnja (10-24), restoran Proto Food&More radi 31. prosinca (13-18) i 1. siječnja (13-23), restoran Hedonist radi 31. prosinca (08-01) i 1. siječnja (08-23), restoran Foša radi 31. prosinca (12-16), restoran Pet bunara radi 31. prosinca od (12-15).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...