Lažne diplome; “Sve varalice će dobiti izvanredni otkaz, ide i prijava DORH-u”

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak održala je danas izvanrednu konferenciju za medije povodom otkrića novih lažnih diploma u školama.

“Jučer kasno popodne dobila sam informaciju da su otkrivene tri nevjerodostojne odnosno, krivotvorene diplome. Radi se o školama – jedna je osnovna, dvije su srednje, s time da je jedna škola i gimnazija.

Zahvaljujem svima koji su pomogli da se varalice otkriju. Hvala ravnateljima koji su promptno postupili provjeri diploma, tako isto zahvaljujem fakultetima koji provjeravaju te diplome”, kazala je ministrica.

“Svi će varalice dobiti izvanredni otkaz, a sve prijave su krenule prema DORH-u”, rekla je Divjak, donosi N1.

Kako je rekla Divjak, diplome su iz deficitarnih struka: jedna je iz njemačkog i francuskog jezika iz 2000. godine, druga iz informacijskih znanosti iz 2016. godine, treća iz hrvatskog i njemačkog jezika iz 2018. godine.

“Posebno je zabrinjavajući slučaj iz 2000. godine, radi se o dugogodišnjem zaposleniku i treba uzeti u obzir da je to stvarno teška situacija. Ova iz 2016., to je osoba koja je na određeno, temeljem toga sigurno neće nastaviti raditi. Ovo su savim različiti slučajevi, od osobe koja je priložila diplomu, a uopće nija bila ni upisana na fakultet. Neki su pak upisali fakulteti, bil itamo nekoliko godina, ali uopće nisu diplomirali”, kazala je Divjak.

Cilj je u godinu dana provjeriti sve

Provjera diploma će se nastaviti, najavila je ministrica: “Trebaju se provjeriti sve diplome koje nisu provjerene. Nakon prvog vala prema školama ide se i prema visokim učilištima. U sljedećih godinu dana bi se trebala provjeriti sve diplome. Sve treba sustavno provjeriti, to je cilj”.

Što se tiče ove tri diplome, dvije su s istoka Hrvatske, a jedna s otoka, rekla je Divjak, dodavši da je problem znatno kompleksniji.

“Ove diplome jesu krivotvorene za rad u onim strukama koje jesu deficitarne, znamo da je to širi i dublji problem. Tu je motivacija za studij, kvote, treće je prolaznost za studije, tu je prolaznost niska jer su zahtjevni i onda moramo vidjeti koji su mheanizmi da za deficitarne struke napravimo beneficije da dođu raditi u škole. Ove struke imaju puno više šansi za rad izvan škola, mi moramo vidjeti u tom smislu kako ih privući da rade u školama. Stvar je puno kompleksnija”, kazala je Divjak.

Podsjetimo, zbog nedavno otkrivene lažne diplome svoje djelatnice, Ministarstvo znanosti pokrenulo je izvanrednu provjeru diploma oko 90 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti.

Nakon odluke ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da se u odgojno obrazovnom sustavu provjere sve diplome, HRT je objavio da su škole na provjeru Filozofskom fakultetu poslale još spornih diploma.

Podsjetimo, izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti Ministarstvo znanosti pokrenulo je zato što je u toj ustanovi otkrivena osoba s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je bila o ženskoj osobi s lažnom diplomom Hrvatskih studija koja je u Ministarstvu radila administrativne poslove, a zaposlena je na ugovor o radu na određeno vrijeme temeljem javnog natječaja sredinom studenog 2018.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...