Odvjetnik obitelji ubijene Antonije Bilić: “Ne sjećam se da je za premlaćivanje ikad izrečena ovakva kazna”

Darko Kovačević zvani Daruvarac u rekordnom roku od samo jednog dana osuđen je zbog teškog premlaćivanja i prijetnji 18-godišnjoj Zadranki, u procesu u kojemu je priznao krivnju i koji se odvio iza zatvorenih vrata. Za prvo djelo osuđen je na četiri i pol godine, za drugo na deset mjeseci, dok objedinjena kazna iznosi pet godina bezuvjetnog zatvora

Splitski odvjetnik specijaliziran za kazneno pravo Vinko Ljubičić, bez ulaženja u konkretne detalje ovog slučaja, smatra da je visina kazne ‘poprilično neuobičajena’ za hrvatske pravne standarde: on osobno ne sjeća se da je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda izrečena tolika zatvorska kazna. Po zakonu, inače, za njega je zapriječeno maksimalnih pet godina zatvora i šest mjeseci pritvora, koji je Daruvarac već odležao.

Ljubičić je, inače, zastupao obitelj Antonije Bilić na svim suđenjima zbog pokušaja silovanja i ubojstva njihove kćeri, za koje je na 20 godina osuđen Dragan Paravinja.

Državno odvjetništvo u ovom postupku tražilo je da mu se odredi ukupna kazna od pet i pol godina zatvora. Nakon današnje odluke suda Kovačević je odmah vraćen u istražni zatvor i ondje će čekati pravomoćnost presude; da je ona iznosila samo dan manje od pet godina, pravomoćnu bi presudu čekao na slobodi.

I odvjetnik pretučene djevojke kazao je u izjavi za medije da je kazna ‘stroga’ i da će vjerojatno postaviti nove standarde u ovakvim slučajevima.

‘Nezgodno mi je govoriti o konkretnom slučaju, no prilikom nanošenja teških tjelesnih ozljeda potrebno je prvenstveno voditi računa o njihovoj težini i načinu na koji su nanesene. Načelno, ponavljam, zatvorska kazna za ovo djelo jest neuobičajeno visoka’, kazao je Ljubičić za tportal.

Govoreći o samoj kvalifikaciji kaznenog djela, smatra da je ona ispravno postavljena i da po svim dostupnim podacima nije bilo osnove za njeno preinačenje u pokušaj ubojstva. ‘Za to moraju postojati pripremne radnje’, objašnjava on.

Dodaje da razlog za prekvalifikaciju sasvim sigurno ne mogu biti javni prosvjedi, niti priznanje krivnje, kao ni činjenica da je optuženik već odležao maksimalnih šest mjeseci u istražnom zatvoru. Za duljinu ponovljenog postupka, koji se odvio doslovno u roku od 24 sata, Ljubičić također smatra da dosad nije bila uobičajena.

‘Po mom mišljenju, to je posljedica tretiranja ovog predmeta u javnosti, prezentiranja u medijima i javnog uplitanja određenih tijela vlasti. Ukoliko ovu presudu bilo što dovede u pitanje, to će biti upravo javne reakcije nositelja vlasti’, zaključuje Ljubičić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...