Bez grižnje savjesti; Zdrava čokolada od samo 3 sastojka – saznajte kako ju pripremiti

U čokoladi koju kupujemo u trgovini uvijek ćemo naći puno šećera, a tu je i skoro neizbježan soja lecitin, zahvaljujući kojemu čokolada ima svoju dobro poznatu strukturu. Domaća čokolada se može napraviti bez šećera.

Kod njega nije poznato da izaziva veće probleme kod ljudi koji nemaju alergije na soju, no ako nije drugačije naznačeno, radi se o genetski modificiranoj soji, koju se svakako preporučuje izbjegavati.

Svi glavni sastojci čokolade potječu od jedne biljke – kakaovca. To su naravno kakao maslac i kakao prah. Pri proizvodnji se prvo razdvajaju, da bi se kasnije ponovo ujedinili te time stvorili čokoladu. Kakao maslac je upravo razlog zašto se domaća čokolada tako topi u ustima. Općenito je on i dobro poznat jer odlično hidratizira kožu.

Premda kod nas u hrvatskom jeziku ne postoji razlika u nazivu, kakao prahmože doći u 2 oblika. Izgledom se ne razlikuju, no nutrijenti su im bitno drugačiji. S jedne strane imamo sirovi kakao prah – prah koji nije kemijski procesiran i pržen te time kod njega nisu uništeni antioksidansi i flavanoli, koji pomažu održavanju mladolikog izgleda i zdravlja krvožilnog sustava.

S druge strane je tu kakao prah koji možemo naći na policama svih supermarketa i većina benefita od biljke kakaovca kod njega je uništena procesiranjem.

Sirovi kakao sadrži:

40 puta više antioksidansa nego ista količina borovnica,
najviše željeza od svih poznatih biljki,
magnezij koji je bitan za zdravo srce i mozak,
veću količinu kalcija nego kravlje mlijeko.

Najbolje od svega – posve je prirodan način na popravimo svoje raspoloženje i smanjimo depresivno ponašanje, jer povećava razinu serotonina i dopamina u našem tijelu.

Kako se radi čokolada?

Benefit samostalne pripreme čokolade je to što možemo kontrolirati količinu zaslađivača koju stavljamo. Svakako će čokolada najbolji okus imati ako stavimo javorov sirup. Agavin sirup je također jedna prihvatljiva alternativakoja neće uzrokovati nagle skokove razine šećera u krvi.

Sastojci potrebni za pripremu
1 čaša = 250 ml

1 čaša kakao maslaca,
1/4 čaše sirovog kakao praha,
1/4 čaše agavinog sirupa ili javorovog sirupa.

Priprema
Na pari lagano rastopite kakao maslac. Jako je bitno da pazite da posuda u kojoj se nalazi maslac ne dodiruje vodu.
Nakon toga u tekući (rastopljeni) kakao maslac umiješate sirup.
Zatim malo po malo dodajte kakao prah i miješajte.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...