Jednostavno po svijetu: Evo u koje se sve zemlje može putovati samo s osobnom?

Prije putovanja po Europi važno je provjeriti u koju od zemalja možete s osobnom iskaznicom, a u koju morate nositi putovnicu. Evo najvažnijih podataka koje morate znati.

S važećom osobnom iskaznicom

S važećom osobnom iskaznicom koja je izdana nakon 1. siječnja 2003. godine možete putovati u sve države članice Europske unije i ove europske države: Albaniju, Andoru, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Island, Lihtenštajn, Makedoniju, Moldaviju, Monako, Norvešku, San Marino, Srbiju, Švicarsku i Vatikan.

Važeća osobna iskaznica priznaje se još u prekomorskim zemljama i područjima država članica Europske unije: Guadeloupe, Francuskoj Gvajani, Martinique, Mayotte, Réunion, Novoj Kaledoniji, Francuskoj Polineziji, Svetom Bartolomeju, Svetom Martinu (ako se dolazi s nizozemskoga dijela otoka ili se prelazi na njega, potrebna je putovnica), Svetom Petru i Mikelonu te na Wallisu i Futuni.

S osobnom možete putovati i na Kanarsko otočjekoje je sastavni dio Španjolske, Madeiru i na Azorske otoke.

Što je s Ujedinjenim Kraljevstvom?

Ovo pitanje muči mnoge, no u Ujedinjeno kraljevstvo možete s važećom osobnom iskaznicom.

Dobro je znati

Imajte na umu da sa sobom nosite dokument čiji ste broj navodili u prijavi (npr. kupnji avionskih karata) jer je bitno da se oni poklapaju. Dakle, ako ste kupili karte navodeći broj putovnice, imajte putovnicu sa sobom i na putovanju, piše Punkufer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...