Virom se može normalno prometovati, a od danas će se čistiti ostaci stabala; Oštećena je javna rasvjeta i povijesna crkvica sv. Ivana Krstitelja

Sve su ceste na otoku slobodne za promet i najvećim dijelom potpuno očišćene od stabala i grana koje je bura stoljeća – nazvana tako u medijima zbog najvećih zabilježenih udara u Dalmaciji – otkinula, polomila ili iščupala iz korijena. Posljedice njezinog „divljanja“ posljednje dvije noći, pogotovo s petka na subotu, još će se dugo prepričavati. Bilo je i ranije silnih naleta vjetra, pa čak i snažnijih nego sada, ali nikad s toliko štete, polomljenih i srušenih stabala te oštećenja na kućama. Puhalo je „iz kape“, kako bi rekli stariji Virani, odnosno s neba bez oblaka i sa izrazito koloritnim zalaskom sunca po kojemu se nekad predviđao jaki vjetar. Teške su grane padale po krovovima i razbijale kupe, a oštećenja su zabilježena i na krovištu povijesne crkvice svetog Ivana Krstitelja na virskom groblju. Tamo je bura iščupala čak i nadgrobni spomenik.

– Najviše je stradao Centar, ali je bilo većih oštećenja u Lučici, Marini, Kozjaku i drugim naseljima. Dečki su radili cijelu noć i do jutarnjih sati uglavnom su očistili sve ceste. Jučer smo također radili do popodnevnih sati, pa ćemo od danas početi sređivati ostatke stabala koji se sada nalaze pored cesta – kaže direktor Vir održavanja Marino Radović.

Djelatnici ovog općinskog poduzeća, zajedno s timovima iz Čistog otoka i općinskim komunalnim redarima, odradili su bespoštedan i herojski posao tijekom posljednjih 48 sati na saniranju štete i posljedica udara orkanskog vjetra. U smjenama su se čistile ceste, uklanjala polomljena i iščupana stabla kako bi se promet virskim ulicama mogao odvijati bez poteškoća. U samom Centru na Trgu svetog Jure polomio se veliki bor kod Područne osnovne škole, dok su kučice Vir turizma jednostavno bile zbrisane.

Prizori uz Jadro bili su gotovo apokaliptični: oseka je povukla more za desetak metara, dok je vjetar polomio čak i nosače javne rasvjete, klupe, suncobrane i prometne znakove. U dvorištima obiteljskih kuća također su bili dramatični prizori velikih stabala koja iščupana iz korijena jednim dijelom leže na cesti, a drugim uz kamene ili željezne ograde. Na drugim dijelovima otoka bilo je i oštećenja na fasadama kuća, krovištima i ogradama, a neka su stabla jednostavno bila iščupana i prevrnuta na obiteljske kuće. Šteta je u svakom slučaju velika, ali je utješna vijest kako je najgore za nama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...