Ante Fuzul o ukidanju popusta za komunalni doprinos: “Nadamo se da će razum prevladati i da će gradska vlast progledati”

Potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru, Ante Fuzul, priopćenjem za medije reagirao je na donesenu Odluku o komunalnom doprinosu kojom je ukinut popust od 80% građanima koji su bili stanovnici najmanje 10 godina, a koji je bilo moguće primijeniti na prvih 800 m3 jednokratno.

“Na svojoj 11. sjednici Gradsko vijeće Grada Biograda na Moru donijelo je Odluku o komunalnom doprinosu objavljenu u Službenom glasniku Grada Biograda na Moru broj 9/18. Donesenom odlukom ukinut je popust od 80% koji se građanima odobravao ukoliko su bili stanovnici najmanje 10 godina, a popust je bilo moguće primijeniti na prvih 800 m3 jednokratno. Novom odlukom nije predviđen nikakav popust za stanovnike grada.

Nedugo potom, 15 mladih stanovnika grada predvođeno Mladenom Katuša uputila je dopis gradonačelniku, gradskoj upravi, a kopija istog upućena je i meni, kao potpredsjedniku vijeća koji je prilikom donošenja same odluke pokušavao izmijeniti donesenu odluku na način da se ipak ostavi kakav takav popust za stanovnike grada. Dopis koji u potpunosti podržavamo, te smo ponosni na činjenicu da su takvi mladi ljudi budućnost grada Biograda na Moru, dostavljamo u cijelosti. Ono što je najvažnije istaknuti je da je tim dopisom istaknuta činjenica da je Odluka o komunalnom doprinosu koja je donesena suprotna nekim smjernicama Strategije Grada Biograda na moru od 2013-2020 pri čemu je posebno apostrofiran Prioritet 3.4. Očuvanje i razvoj ljudskih resursa, te mjere 3.4.2. Uspostava sustava stambenih poticaja i mjera 3.4.6. Poticanje roditeljstva. Mi kao vijećnici Grada iz koalicije MODES-DSU podržavamo takav stav.

Kao vijećnici oporbe, već smo pripremali prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu, prije svega nezadovoljni odlukom koja je donesena te budući takvu smatramo akceleratorom iseljavanja koje već poprima zastrašujuće razmjere u dijelovima Hrvatske. Ponukani inicijativom naših mladih sugrađana, želimo izvijestiti da smo predali na gradski protokol prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu kojom smo predvidjeli popust od 90% za sve građane grada koji u njemu imaju prebivalište od najmanje 15 godina (sva djeca rođena u gradu koja završe osnovnu i srednju školu udovoljavaju tom kriteriju) za prvih 800 m3 građevine. Isto tako, grad smo podijelili na 4 zone kao i kod odluke za paušal za iznajmljivače i utvrdili iznose od 130 kn za I zonu do 50 kn za IV zonu.

Očekujemo da će gradska uprava provesti Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, te da će predložena odluka biti spremna za raspravu na slijedećoj sjednici. Nadamo se da će razum prevladati, te da će gradska vlast progledati, jer, kako je to lijepo naveo gospodin Mladen Katuša: što nam znače razne demografske mjere, ako ih neće imati tko zatražiti i koristiti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...