Cijene hrane u veljači na najvišoj razini u zadnjih pet mjeseci

Cijene hrane porasle su u veljači na najvišu razinu u pet mjeseci, potaknute znatnim poskupljenjem mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u veljači za 1,7 posto u odnosu na siječanj, na prosječnih 167,5 bodova, što je njegova najveća vrijednost od kolovoza prošle godine.

U odnosu na prošlogodišnju veljaču cijene su niže za 2,3 posto.

Najviše je u prošlom mjesecu poskupjelo mlijeko i mliječni proizvodi, za 5,6 posto u odnosu na siječanj, zbog snažne uvozne potražnje za obranim i punomasnim mlijekom u prahu i sirom.

Poskupjela su i biljna ulja, za 1,8 posto na mjesečnoj razini, čime su cijene u toj kategoriji proizvoda dosegnule najvišu razinu od prošlogodišnjeg listopada. Najviše je poskupjelo palmino, sojino i suncokretovo ulje, zbog ograničene opskrbe i snažne domaće potražnje.

Šećer je također osjetno poskupio u veljači, za 1,2 posto na mjesečnoj razini, uglavnom pod utjecajem zabrinutosti za izglede za prozivodnju u pojedinim velikim proizvođačima.

Cijene žitarica bile su u veljači tek neznatno više nego u siječnju, poduprte nešto višim cijenama kukuruza.

Neznatno su porasle i cijene mesa, slijedeći trend blagog poskupljenja govedine i svinjetine.

Oporavak proizvodnje pšenice u 2019.

U odvojenom izvješću o tržištu žitarica FAO je objavio prvu procjenu ovogodišnje proizvodnje pšenice prema kojoj bi ove godine u svijetu trebalo biti proizvedeno 757 milijuna tona te žitarice, što bi predstavljalo povećanje za četiri posto u odnosu na 2018.

Snizili su blago prošlomjesečnu procjenu proizvodnje žitarica u poljoprivrednoj sezoni 2018/2019., na 2,6 milijardi tona, zbog niže procjene proizvodnje kukuruza u SAD-u.

Time je potvrđena važeća procjena o smanjenju globalne proizvodnje žitarica u 2018. za nekih 1,9 posto, napominju u agenciji.

Snižene su i procjene potrošnje i zaliha u sezoni 2018/2019., uz smanjeni omjer zaliha i potrošnje, s 30,5 posto u 2017/2018. na 28,3 posto u tekućoj poljoprivrednoj sezoni, što je još uvijek relativno visoka razina, ističu u FAO-u.

Blago je snižena i prošlomjesečna procjena trgovine žitaricama u 2018/2019., sa 415 na 413 milijuna tona.

Među ključnim je žitaricama najviše snižena procjena trgovine pšenicom, za oko 800 tisuća tona u odnosu na siječanjsku procjenu, na 171 milijun tona, uglavnom zbog slabije nabave nekoliko azijskih i južnoameričkih zemalja.

To bi značilo 3,3 posto smanjeni obujam trgovine pšenicom u odnosu na rekordnu sezonu 2017/2018., ističu u UN-ovoj agenciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...