gospodarski kriminalitet

Policija podnijela kaznenu prijavu protiv Elvire Sterle i još dvije osobe iz Vigensa

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Podnesena je kaznena prijava protiv Elvire Sterle, HDZ-ove gradske vijećnice, zbog djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave u koordinaciji sa Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe  radi počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva – subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, te kaznenog djela krivotvorenja isprave.

Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja 53-godišnju Elviru Sterle se sumnjiči da je kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva Vigens Invest u razdoblju od srpnja 2015.  do lipnja 2016. godine u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za svoje društvo i to ostvarenja državne potpore, ukupno u dva navrata sastavila te svojim potpisom i pečatom društva ovjerila zahtjeve za privremenim korištenjem poljoprivrednog zemljišta, u kojim zahtjevima je navela neistinite podatke na temelju kojih zahtjeva je ishodila potrebne potvrde nadležnih tijela  te upis u registar poljoprivrednog zemljišta kod nadležnog  Ministarstva.

Nakon toga je u ime društva kod nadležne agencije Ministarstva  podnijela zahtjev za potpore, i to ukupno za pet osnova za isplatom potpore, pri čemu je po tri osnove plaćanja potpore za 2015. godinu društvu avansno isplaćen iznos od 465.835,75 kuna.

Kako je kasnije rješenjem nadležnog tijela naloženo društvu da izvrši povrat neosnovano isplaćenog avansnog plaćanja potpore, Sterle je do danas izvršila povrat potpore samo u manjem dijelu.

Nadalje, 71-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba navedenog društva sastavio ukupno tri ugovora u kojim ugovorima je neistinito naveo da društvo predmetno zemljište daje u podzakup drugim osobama iako navedene ugovore vlasnici OPG-a nikada nisu zaključili sa društvom niti su iste potpisali, već je iste na nagovor i poticaj 71-godišnjaka u njihovo ime potpisao 59-godišnjak.

Postoji osnova sumnje da je 53-godišnjakinja  počinila dva kaznena djela subvencijske prijevare od čega jedno u pokušaju, te kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, da je 71-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kazneno djelo krivotvorenja isprave u poticanju, a da je 59-godišnjak  počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave, te je protiv navedenih nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar