predavala 12 godina

Profesorica s lažnom diplomom zadarskog Sveučilišta bila je mentorica državnom prvaku, a ni roditelji nisu znali za njezinu tajnu

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Neugodna i tužna je činjenica da i danas u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske djecu uče nastavnici koji nikada nisu diplomirali, a još je gore saznanje da su svoja zvanja na prijevaru stekli učenicima omiljeni, među kolegama cijenjeni, te u struci čak vrlo uspješni prosvjetni radnici.

Baš takav slučaj dogodio se u Gimnaziji Gospić, gdje je s lažnom diplomom sa Sveučilišta u Zadru gotovo 12 godina gimnazijalcima sociologiju i povijest predavala lažna profesorica. Prema pričama naših sugovornika, ona jest studirala u Zadru, međutim, nitko nam nije mogao potvrditi do koje je godine došla, koliko joj je ispita ostalo do kraja studija, kao i na koji način je lažirala diplomu.

Prvi je tu informaciju dobio ravnatelj Gimnazije Josip Štampar, koji tu dužnost obnaša kao v.d. tek od ove školske godine, no kao profesor tjelesnog odgoja s njom je dijelio zbornicu čitavo desetljeće. To ga je saznanje, kaže nam, prilično pogodilo, piše Jutarnji.hr.

Ni trunka sumnje

– Imamo više profesora koji su diplomirali na zadarskom Sveučilištu, pa smo, provjeravajući svima diplome po naputku Ministarstva, dobili povratne informacija za sve njih. Tako su pobrojali one koje su ispravne, a za tu jednu napisali su da nije valjana te nam dostavili informaciju da su odmah taj slučaj prijavili policiji – rekao je ravnatelj Štampar.

Kaže da se to dogodilo krajem veljače te se od tada nije s njom čuo, “ona se nije javljala, a iz škole je više nisu zvali”.

– Pretpostavljam da je studirala i da joj je ostalo nešto ispita. Ne vjerujem da bi išla krivotvoriti diplomu, a da uopće nije bila na tom fakultetu. Teško mi je o tome govoriti, odnedavno sam ravnatelj, ali smo dugo bili kolege. Ne bih nikada pomislio na tako nešto, jer je bila vrijedna, odgovorna i savjesna. Nikada ni djeca nisu imala primjedbi na njezin rad. Da budem iskren, prvo sam posumnjao u ovaj dopis iz Zadra, a ne u nju, razmišljajući je li uopće točna njihova informacija, misleći da se radi o nekoj greški – kaže nam ravnatelj.

Sada, kada slučaj analizira, više nema nikakvih dvojbi. Naime, kolegici nije ni uspio dati otkaz, nego je potpisao sporazumni raskid ugovora o radu. Dogodilo se to sat prije nego je dobio poštu iz Zadra.

– Ona je to zatražila jer je dugo bila na porodiljnom, tako da se s njega u školu nije ni vratila. Kontaktirala me prvo telefonski i rekla da bi došla po papire, jer se u međuvremenu odselila iz Gospića pa da će dobiti drugo radno mjesto na području Rijeke. Meni je bilo drago zbog nje, iako su se mnogi kolege i učenici žalili što se neće vratiti k nam – svjedoči profesor.

Pitamo ga je li mogla imati informaciju da je njezina diploma na provjeri, a on kaže kako o tome nije obavještavao nastavničko osoblje, ali pretpostavlja da nije, jer bi u tom slučaju došla po svoje papire prije.

– Ali opet, u medijima je mogla čuti da je ministrica naložila da se provjere sve diplome, nije mi jasno zašto nije odmah došla to napraviti, jer tko bi ikada posumnjao u nju. Ona se bila odselila iz Gospića, znao sam da traži posao, pa je bilo i za očekivati da će doći po dokumentaciju. Zato nisam imao nimalo sumnje da bi motivi mogli biti drukčiji. Ovdje su se poklopile te okolnosti – kaže profesor Josip Štampar.

Obavijest iz medija

Njegov prethodnik Milan Štimac, danas umirovljenik, ravnatelj je postao 2009. godine, a odlaskom tadašnje profesorice povijesti u mirovinu njezina zamjena s lažnom diplomom primljena je na puno radno vrijeme u Gimnaziju Gospić. Do tada je, osim u Gimnaziji, satnicu popunjavala i u školi u Perušiću.

– Posljednjih godinu dana kako sam ja bio ravnatelj nije radila jer je bila na porodiljnom. Nisam mogao ni naslutiti da nešto nije u redu. Znate kako je bilo poslije rata, nije bilo kadrova, a javilo se dosta njih koji su završili fakultete u Bosni. Nekako bi čovjek očekivao da će se među njima naći netko s krivotvorinom. Ja je nisam provjeravao kada nisam imao razloga sumnjati – kaže nam bivši ravnatelj Štimac, prisjećajući se da je ona u početku predavala sociologiju i povijest, a kasnije samo povijest.

Slično mišljenje kao dvojica ravnatelja imaju i druge kolege, koji doista za nju imaju samo riječi hvale. Radi se, kažu nam, o mirnoj i osobi izuzetno predanoj poslu. Zato i ne čudi što je imala nekoliko pobjednika na županijskim natjecanjima iz povijesti, a 2015. godine mentorirala je i tadašnjeg državnog prvaka. Titulu najboljeg mladog povjesničara generacije u Gospić je donio njezin učenik, što je bio jedan od najvećih uspjeha koji je ostvarila ova obrazovna ustanova. Zato je učenik bio dočekan tortom, a njegova mentorica cvijećem.

Obitelj u čudu

Osoba iz njezina bliskog okruženja kaže nam da joj je žao što se baš njoj to dogodilo.

– Naravno da je sama kriva za to, ali ona je toliko dobra osoba da čovjeku mora biti žao što je rasplet situacije ovakav. Iz prekrasne je i vrijedne obitelji. Njezin otac dugogodišnji je gospićki građevinski obrtnik, a udala se za izuzetnog liječnika, specijalista ortopedije. Upoznali su se dok je on radio u gospićkoj bolnici, zatim su kratko živjeli u Senju, da bi se sada preselili u Rijeku – kaže nam naš sugovornik.

Nismo uspjeli uspostaviti kontakt s lažnom profesoricom jer se nitko nije javljao na broj koji smo imali. Pričali smo s njezinim ocem, koji nam je rekao da ne zna puno detalja, jer se s kćeri nije čuo ni vidio otkako se to dogodilo.

– Studirala je u Zadru, rekla je da je tamo i završila. Ja s time nisam bio upoznat. Ja sam već stariji čovjek i ne znam što se to sada dogodilo – rekao nam je u telefonskom razgovoru otac. Od njoj nekad bliskih osoba doznajemo da se od izbijanja skandala povukla u Rijeku i promijenila broj mobitela te da je prekinula sve kontakte s poznanicima u Gospiću.

Njezinu sudbinu za sada dijeli još desetero njezinih bivših kolega za koje se pokazalo da su predavali s nevaljanim diplomama. Podsjetimo, izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti čak 90.000 diploma u sustavu Ministarstvo znanosti pokrenulo je zato što je u toj ustanovi otkrivena osoba s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu, koja je ondje obavljala administrativne poslove, piše Jutarnji.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar