apsurd

Strancima jeftinije ljetovati kod nas nego Hrvatima; Pet noćenja stranci bi platili 2900 kuna, a domaći turisti tri puta više

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Zvuči pomalo nevjerojatno, ali u našoj je zemlji i to moguće. Strani turisti za isto razdoblje, u istom hotelu, svoj će odmor platiti jeftinije nego Hrvati!

Usporedili smo cijene smještaja u hotelima i u Istri i Dalmaciji. I tu su razlike velike. Stoga godišnji odmor treba na vrijeme planirati te biti spretan i kreativan. Isto sunce i more, ali po različitim cijenama za strance i domaće. Turistički – kod stranaca jako dobro kotiramo, koliko god mislili da smo skupi.

“Putujem već tri godine i mogu reći da je Hrvatska ekonomski pristupačna zemlja”, kazao je Amerikanac Mark, a nadovezao se i njegov sunarodnjak Douglas:

“Cijene u Hrvatskoj nisu presudile tome da dođem. Svakako sam htio doći. Cijene su dobre, jeftinije je nego na drugim mediteranskim mjestima.”

Hrvatska se na ulazu u pariški metro reklamira za 399 eura, sedam dana, all inclusives tri zvjezdice. Zato smo odlučili provjeriti kome je Jadran pristupačniji. Ljetovanje u porečkom hotelu s četiri zvjezdice Francuze će tako stajati 5320 kuna. Isti hotel u istom razdoblju na hrvatskom tržištu je 600 kuna skuplji.

Drastična je razlika u cijenama za Dalmaciju. Pet noćenja u Splitu gosti iz Francuske platili bi 2900 kuna, a domaći turisti za isto razdoblje na Braču platili bi gotovo tri puta skuplje.

“To je stvar PDV-a i poreznog rasterećenja. Nama, kao što sam rekao nije cilj snižavanja cijena da se s tim pojavljujemo na tržištima. Nama je cilj da se na tržištu pojavljujemo s kvalitetom, a da s druge strane Vlada koja je to prepoznala je krenula s rasterećenjem”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli, donosi RTL.

I dok je strancima ipak jeftinije doći u Hrvatsku na odmor nego domaćim gostima, Hrvati ipak imaju priliku za jeftiniji odmor. Grčka i Turska jeftinije su za 30 posto, a nude i smještaj s četiri ili pet zvjezdica.

Hrvatska se tu teško može utrkivati s, primjerice, Turskom koja čini sve da vrati turiste u svoja odmarališta.

“Mi ne možemo ući u bitku s njima kad govorimo o hotelima ili o privatnom smještaju koji je jednostavna i opći. Mi moramo ići s kvalitetnim i dodatnim ponudama. Rezultat toga je da su svi kvalitetni hoteli ili privatne vile za smještaj je danas odlično popunjen.Što znači da gosti znaju prepoznat kvalitetu i da su tu kvalitetu spremni platit”, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba.

To se vidi i prema najavama za ovu sezonu.

“Nema brige za ovu sezonu. Kako zbog blizine, tako i zbog sigurnosti, prirodnih ljepota, kulturbe naštine i slično. Dobro smo pozicionirani, bilježimo rast s naših ključnih emitivnih tržišta. Tako da je nadolazeća sezona sigurna”, naglasila je glasnogovornica putničke agencije Nikolina Frklić, donosi RTL.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar