Ićo Sikirić na Arbanaškoj fešti, čeka nas i dječji duatlon te prikupljanje priloga za “Marijine obroke”

Još nas samo nekoliko dana dijeli od blagdana Gospe Loretske, fešte koju mještani ove zadarske četvrti tradicionalno obilježavaju 10. svibnja svake godine.

– Priprema za proslavu naše Gospe kreće svake godine između pet do deset dana ranije. Razlog toga je ukrašavanje trga na kojem se nalazi Crkva Gospe Loretske. Tradicija je to koja nas prati od davnih dana pa tako stanovnici Arbanasa, mlađi i stariji vrijedno sijeku ‘žuku’ na zadarskome području. Ta se ‘žuka’ potom vozi na trg, gdje se navečer opet skupljaju vrijedne ruke koje sve to vezuju,sijeku i pripremaju za sam dan Vaše i naše Gospe Loretske. Dugački vijenci i stupovi ukrašeni tim lijepim cvijećem na kraju se vezuju i vatrogasnim vozilom podižu na vrh Crkve koju krasi kip Gospe, kažu iz organizacije.

Na dan Gospe Loretske svečana Sveta Misa održava se u 18 sati, iza nje slijedi tradicionalna procesija po mjestu, zatim prolazak ispod Gospe na trgu.

– Da bismo dodatno uveličali ove događaje vezane za blagdan Gospe Loretske priredili smo dva koncerta. Prvi koncert je dan ranije, 9.5.2019. sa početkom u 19 sati u Crkvi Gospe Loretske u Arbanasima. Radi se o koncertu dobrotvornog karaktera pod nazivom ‘Marijini obroci’. Koncert ‘Marijinih obroka’ i prošle je godine bio djelom cjelokupnog programa. Na dan Arbanaške fešte 10.5.2019. odvijati će se glavni koncert na kojem nastupaju Ivan Županović sa grupom Calypso, Ićo Sikirić te ove godine po prvi puta imamo i gosta iznenađenja. Uz sve to organiziran je i dječji duatlon za svu djecu od 1.-4. razreda Osnovne škole Krune Krstića u suradnji sa triatlon klubom Zadar. Prošlogodišnji dječji duatlon privukao je preko 100 djece različite dobi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...