Jutros u 7 sati otvorena birališta, počeli EU izbori u Hrvatskoj

Danas se održavaju izbori za Europski parlament u 21 državi Europske unije: Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, na Malti, u Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i u Mađarskoj, dok su ostale države-članice izbore održale par dana ranije.

Hrvatska treći put bira zastupnike za Europski parlament te će hrvatski birači glasovati od 7 do 19 sati.

Prve izborne rezultate objavit će Državno izborno povjerenstvo (DIP) nakon 23 sata, a o potpunim rezultatima izvijestit će u ponedjeljak poslijepodne na konferenciji za novinare. Izborna šutnja traje danas do 19 sati i tek se tada mogu objavljivati izlazne ankete.

Za 12 mjesta u Bruxellesu natječe se 396 kandidata s 33 liste, od kojih su dvije neovisne, a ostale su liste stranaka i koalicija. Od 12 izabranih, 11 će zastupnika odmah nakon izbora u Bruxelles, a jedan preostali nakon povlačenja Britanije iz EU-a. Pravo biranja imaju građani koji su napunili 18 godina, a glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne izbore.

Pozivam birače da izađu na izbore, kandidata je 396, imaju široku lepezu izbora osoba, ako već nisu odlučili za koju će listu glasovati, poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić- Križanić,

U Hrvatskoj će moći glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci.

Glasuje se na ‘listićima’ sa 33 liste i 396 kandidata, birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena.

Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač koji se u nedjelju zatekne izvan svog prebivališta ili u inozemstvu također će moći  glasovati, ali pod uvjetom da je do 15. svibnja za to podnio zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), 5260 birača s prebivalištem u Hrvatskoj podnijelo je zahtjev za glasovanje inozemstvu, a njih 6307 za glasovanje u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj.

Glasovanje bez važeće osobne iskaznice

Građane koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta, Ministarstvo uprave upućuje da mogu  glasovati uz predočenje potvrde za glasovanje. Potvrde u nedjelju izdaju uredi državne uprave u županijama i zagrebački Gradski ured za opću upravu, ističe Ministarstvo koje je na svojim stranicama objavilo popis ureda nadležnih za izdavanje potvrda s adresama i brojevima telefona.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država na 119 biračkih mjesta, prva su otvorena u Australiji, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 832 tisuće birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko tri milijuna 677 tisuća, bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH.

Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inozemstvu, čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja, no preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Izbore provodi oko 70 tisuća osoba, za promatranje ih se prijavilo 4.720, odnosno za toliko su DIP i niža izborna povjerenstva izdali dozvole, koliki će im biti konačan broj tek će se vidjeti. Naime, Zakon o izborima za EP dopušta političkoj stranci i nositelju nezavisne liste, koji sudjeluju na izborima, da sami odrede promatrača i izdaju mu suglasnost da u njihovo ime promatra izbore.

Imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles znat će se u nedjelju iza 23 sata. Je li na izbore izašlo više ili manje birača nego prije pet godina, DIP će objaviti u dva navrata, u podne i u 17 sati.

Kako glasati na današnjim izborima?

Biračice i birači glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Nakon utvrđivanja biračkih mjesta, popis će biti dostupan na Registru birača.

Ako se birači na dan izbora zateknu izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu, mogu glasati na drugom biračkom mjestu u Hrvatskoj ili u inozemstvu ako su najkasnije 10 dana prije izbora podnijeli zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

Koliko zastupnika biramo?

Na izborima ćemo izabrati 12 zastupnika za EU parlament. Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a preostali jedan nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, odnosno nakon Brexita.

Treba li se registrirati prije izbora?

Prethodna registracija nije potrebna, ali nije loše provjeriti jeste li upisani u registar birača ako ste se nedavno selili. Registar birača možete provjeriti ovdje.

Upis u biračke liste

Možete provjeriti i jeste li upisani u izborne liste, također na Registru birača.

Koje dokumente trebate na biračkom mjestu?

Sve osobe koje žele glasati moraju biti identificirane na biračkom mjestu. Stoga vam je potrebna osobna iskaznica ili putovnica, a iznimno se identificirati možete i uz predočenje vozačke dozvole odnosno druge javne isprave s fotografijom temeljem koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača.

Glasanje putem pošte

Ne može se glasati putem pošte.

Može li netko drugi uz punomoć glasati za vas?

Ova mogućnost ne postoji u Hrvatskoj.

Može li se glasati online?

U Hrvatskoj nema ni ove mogućnosti.

Mogu li u Hrvatskoj glasati osobe iz drugih država članica EU-a?

Mogu glasati, ali su se za glasanje morali registrirati do 26. travnja.

Prema popisu birača objavljenom na stranicama Ministarstva uprave njih je 13.

Koje su izborne jedinice?

Za ove izbore samo je jedna izborna jedinica, RH u cjelini. Dakle, ljudi diljem zemlje biraju između istih lista kandidata.

Koji je izborni prag za ulazak stranaka u Europski parlament?

Da bi stranke ušle u Europski parlament, potrebno im je najmanje 5 posto glasova.

“U praksi, budući da će u Europskom parlamentu iz Hrvatske biti 12 zastupnika, svaka politička stranka trebat će dobiti najmanje 8,33% glasova kako bi osigurala jedno mjesto u Parlamentu”, stoji na stranici za izbore.

Kako će zastupnici za EU parlament biti izabrani u Hrvatskoj?

Sve države članice moraju koristiti izborne sustave koji jamče proporcionalnu zastupljenost, što znači da broj izabranih članova svake stranke ovisi o udjelu biračkih glasova koje stranka dobije.

Hrvatska koristi sustav preferencijalnog glasanja. Birači tako mogu navesti svoje preferencije unutar stranačke liste koju biraju. Kandidati koji dobiju najviše preferencijalnih glasova imaju veću šansu biti izabrani, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...