Od 2030. u Amsterdamu će biti zabranjena vozila na naftu i benzin!

Još samo jedno desetljeće u nizozemsku će se prijestolnicu smjeti ući dizelskim ili benzinskim automobilom ili motociklom. Od 2030. godine u Amsterdamu će biti na snazi zabrana prometovanja vozilima na fosilna goriva, najavile su ovoga tjedna tamošnje gradske vlasti, ističući kako je zagađenje zraka “tihi ubojica” i jedan od najvećih rizika za zdravlje u tom gradu.

Unatoč činjenici da je u Nizozemskoj iznimno popularno voziti se biciklom, pa ih se na tisuće može vidjeti svakoga dana na ulicama Amsterdama, promet je i dalje zagušen automobilima i motociklima što je dovelo i do vrlo visokih razina zagađenja zraka, viših od onih dozvoljenih pravilima Europske unije.

Zabrana će biti uvedena postupno. Prvo će već sljedeće godine biti zabranjeno prometovanje središtem grada vozilima na dizelski pogon starijima od 15 godina. Nakon toga će 2022. godine biti zabranjeni autobusi s bilo kakvim pogonom osim onog s nultim emisijama štetnih plinova. 2025. slična će zabrana zahvatiti popularne brodove koji plove amsterdamskim kanalima, te mopede, da bi u konačnici 2030. godine benzin i dizel bili zabranjeni kao pogonsko gorivo za sva vozila koja voze Amsterdamom.

Kako bi pripomogli u tranziciji na električni prijevoz, gradski će oci morati izgraditi između 13 i 20 tisuća punionica do 2025. godine. Istodobno će vlasti davati poticaje i dostupnije dozvole za parkiranje vlasnicima “zelenih” vozila kako bi stimulirali napuštanje klasičnog pogona, javlja Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...