Slučaj dr. Jusupa pokazao: Zdravstvo je na samrti, a Kujundžić je njegov grobar

Izjava ministra zdravstva Milana Kujundžića da nije bilo ozbiljnijih medicinskih propusta u ordinaciji obiteljske medicine Gorana Jusupa u Obrovcu, pokazala je da nitko u ovom slučaju neće snositi nikakvu odgovornost te da dr. Jusup dalje može biti liječnik. On je trenutno na bolovanju, a iako mu je jučer prestao važiti ugovor s HZZO-om, jednom kad ozdravi može se zaposliti u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi jer ima liječničku licencu.

Od dobro upućenog izvora Index doznaje kako jedino Ministarstvo zdravstva može reagirati budući da su oni jedini ovlašteni za izdavanje uvjerenja o radnoj sposobnosti. I u slučaju da dr. Jusup otvori privatnu praksu, on za to mora dobiti uvjerenje Ministarstva da je radno sposoban, a ako to ne dobije, jedino tad ne bi mogao raditi.

Napustilo ga 900 pacijenata u par mjeseci, ali ostaje u sustavu zdravstva

Kao što smo već pisali, ambulantu dr. Jusupa napustilo je više od 900 pacijenata u samo par mjeseci, a u ordinaciji je zaposlio Veroniku Pecolaj, za koju je medijima prvo tvrdio da je medicinska sestra, a nakon istupa Hrvatske komore medicinskih sestara da ona nema licencu za rad, niti je završila medicinsku školu, dr. Jusup je promijenio priču i rekao da ju je zaposlio samo da mu čisti ordinaciju.

Iako je jasno da se radi o dvjema psihički bolesnim osobama koje trebaju liječničku pomoć i koje bi sustav trebao maknuti iz hrvatskog zdravstva, sudeći po ministrovim izjavama, barem što se tiče dr. Jusupa on i dalje može raditi u zdravstvu kao liječnik.

“Inspekcija je bila u Obrovcu u četvrtak, ozbiljnijih medicinskih propusta nije bilo”, rekao je Kujundžić i potom na novinarsku konstataciju da se o Jusupovim problemima znalo duže vrijeme, ali se ništa nije poduzelo, Kujundžić je oprao ruke izjavivši da Ministarstvo zdravstva nitko o tome nije obavijestio.

Jedini utvrđeni propust je to što nema medicinsku sestru

Jedini utvrđen propust bio mu je da ordinacija nema medicinsku sestru, a na pitanje može li Jusup nastaviti raditi kao liječnik i nakon što mu je HZZO raskinuo ugovor, Kujundžić je odgovorio potvrdno.

“U formalno-pravnom smislu, naravno, može, a može li u zdravstvenom, to će procijeniti stručna tijela”, rekao je, ne navodeći kad će i tko točno procijeniti može li dr. Jusup i dalje liječiti pacijente.

HZZO je pak Indexu odgovorio da su obavili dvije izvanredne kontrole, jednu u studenom prošle godine, drugu u siječnju ove godine.

“Predmet kontrola bio je poštivanje ugovornih obveza u dijelu ispunjavanja kadrovskog normativa u djelatnosti opće/obiteljske medicine te otežano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranih osoba HZZO-a. Nedostatak medicinske sestre u timu bio jedan od razloga nepoštivanja ugovornih obaveza prema HZZO-u. Osoba koja se prethodnih dana pojavljivala u medijima nikada nije niti bila zaposlena kao medicinska sestra u liječničkom timu dr. Jusupa”, rekli su nam u HZZO-u.

“U slučaju da ugovoreni član tima (u ovom slučaju medicinska sestra) prestaje s radom, nositelj privatne prakse što je ovdje dr. Jusup, morao je obavijestiti nadležni regionalnu područnu službu HZZO-a te osigurati zamjensku medicinsku sestru. Navedeno nije učinjeno, jer dr. Jusup nije oglašavao potrebu za zapošljavanjem medicinske sestre, pa je i to bio razlog pokretanje postupka raskida Ugovora”, stoji u odgovoru HZZO-a Indexu.

Komora: Mi smo mu osigurali besplatnu pravnu i drugu pomoć, detalje ne možemo otkriti

Ističu i kako se dr. Jusup nije očitovao na Izvješća o provedenoj kontroli HZZO-a i nepravilnosti na koje mu je ukazala kontrola HZZO-a nisu ispravljene te da su mu zato raskinuli ugovor s jučerašnjim danom.

Naveli su i kako se za sva ostala pitanja trebamo javiti Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) što smo i učinili.

“HLK je za problem u Obrovcu doznala isto kad i javnost. Mi smo u studenom dobili jednu anonimnu predstavku o dr. Jusupu i zatražili smo od njega da se očituje i tek se očitovao nakon što smo mu poslali treću požurnicu. Taj je slučaj sad na našem etičkom povjerenstvu. Komora ga je tijekom vikenda kontaktirala, ponudili smo mu besplatnu pravnu pomoć, a kontaktirala su ga i naša dva županijska povjerenika”, rekli su Indexu u HLK i dodali kako im nije jasno da HZZO koji je proveo dvije kontrole u ordinaciji dr. Jusupa nije uočio u kakvim problemima se dr. Jusup nalazi.

HLK je pak na svojoj stranici ranije objavio da je nužno hitno poduzeti sve potrebne mjere kako bi se stanovnicima Obrovca i okolice osiguralo pružanje odgovarajuće zdravstvene zaštite te su istaknuli da jedino Ministarstvo zdravstva ima ovlasti za hitno rješavanje problema u Obrovcu.

“Sa svoje strane, HLK je svom članu iz Obrovca osigurala i ponudila besplatnu pravnu i drugu pomoć te poduzima i druge nužne mjere za zaštitu dostojanstva našeg člana. Radi zaštite prava na privatnost, ne možemo javno iznositi detalje naših postupaka. Ovom prigodom pozivamo cjelokupnu hrvatsku javnost da se suzdrži od ishitrenog osuđivanja bilo koga, u ovom slučaju liječnika, a bez da su poznate sve okolnosti događanja. Molimo za poštovanje privatnosti i osnovnih ljudskih prava. Problem u interesu zajednice, koji je nastao u ovom slučaju, potrebno je riješiti uz etičan i humani pristup radi očuvanja dostojanstva svih uključenih u ovaj slučaj”, stoji u priopćenju HLK.

Udruga obiteljskih liječnika: Administracija nije primijetila da dr. Jusup ima problema

S druge strane, udruga obiteljskih liječnika KoHOM na svom je Facebooku istaknula kako se nad dr. Jusupom provodi medijsko nasilje te su pozvali HLK, pučku pravobraniteljicu kao i Ministarstvo branitelja da ga zaštite. Također su prozvali zdravstvenu administraciju jer nije primijetila da “dr. Jusup ima problema – zdravstvenih, organizacijskih, stručnih”.

“S nevjericom pratimo tijek zbivanja iz kojeg izvire sva nebriga države i zdravstvenog sustava prema pojedincu liječniku i prema sigurnosti pacijenta. Što smo imali čuti i spoznati? U malom gradu Obrovcu, u kojem dr. Jusup radi punih 30 godina, nitko od suradnika, od zdravstvene administracije, nitko nije primijetio da dr. Jusup ima problema – zdravstvenih, organizacijskih, stručnih – te ga upozorio na to na način kojemu nas uče od medicinskog fakulteta: prvo u četiri oka, potom u grupi kolega, potom preko koordinatora službe, pa preko lokalnog povjerenstva HLK; nitko ga nije uputio na, ovisno o problemu, liječenje ili edukaciju? Nitko ga nije uputio na pregled na medicinu rada? Ili neki disciplinski postupak? Kako to? Imali smo priliku čuti da je HZZO provodio inspekcijski nadzor nekoliko puta te izrekao mjeru da se “uklone nepravilnosti” u pisanom rješenju. Nadzor provode liječnici kontrolori. Zar ti liječnici kontrolori doista nisu primijetili niti jedan element radi kojega bi upozorili nadležna tijela da je liječniku potrebna pomoć, da je potrebna neka vrsta intervencije? Ne, napisano je da se “isprave nepravilnosti” čovjeku koji možda nema uvida u svoje stanje i ne može donijeti adekvatnu odluku”, stoji u objavi KoHOM-a.

KOHOM: Rezultat u ovom slučaju je porazan

Navode kako je rezultat u ovom slučaju porazan te da se nakon 30 godina rada, čovjeka i liječnika ostavlja bez posla metodom kratkih i oštrih rezova – ugovor se otkazuje i dalje nas se ne tiče.

“A to da se možda bolesnom čovjeku uskraćuje pravo na bolovanje i liječenje, na procjenu njegove profesionalne radne sposobnosti, na to da je i on, iako liječnik, isto osiguranik sa svojim pravima, isto pacijent sa svojim pravima, nikome ništa. Naknadno čujemo, pacijenti javljaju o kakvom se predanom liječniku radilo još do nedavno. O branitelju. O kolegi. Ako su već zakazali svi, sugrađani, suradnici, lokalna samouprava, HZZO, MIZ, HLK, vertikalno i horizontalno, pojedinačno i kao zajednica – pozivamo Hrvatsku liječničku komoru, kao centralnu liječničku Instituciju koja ima javne ovlasti i izravno komunicira s vladajućom administracijom, da iskoristi sve mehanizme za pomoći svojem članu i kolegi u zaštiti njegovog ljudskog dostojanstva. Aktivirajte mogućnosti Pravne zaštite koje navodite na svojem web, primijenite sve moguće elemente Kodeksa medicinske etike i deontologije, Zakona o liječništvu, Zakona o zaštiti prava pacijenta, Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Ako to ne možete Vi, tko može? Pozivamo i Pučku pravobraniteljicu da reagira na razapinjanje bolesnog čovjeka. Pozivamo i Ministra hrvatskih branitelja da zaštiti bolesnog branitelja”, kažu u KoHOM-u.

Indexu su pak kratko odgovorili da ne mogu komentirati osobne probleme dr. Jusupa.

“Smatramo da je sad najvažnije da mu se pomogne ljudski, pravno i medicinski uz zaštitu njegova ljudskog dostojanstva. Pacijentima iz ordinacije kolege Jusupa treba osigurati kontinuiranu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu”, stoji u odgovoru KoHOM-a za Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...