Vijest o zastavi Juge odjeknula regijom, Slovenci: “A što je Hrvatima bilo tako teško u Jugoslaviji?”

Vijest Antene Zadar da su na najvišem vrhu Velebita, Vaganskom vrhu, Slovenski turisti izvjesili zastavu bivše Jugoslavije, odjeknula je u cijelog regiji.

Nisu je prenijeli samo nacionalni, već i relevantni mediji iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

Nekad nas je ova petokraka ujedinjavala u istoj državi, danas nas razdvaja u ideološkim stajalištima.

Vidljivo je to i po komentarima čitatelja. Bosance je, baš kao i Hrvate, ovaj čin razljutio.

Ispod članka na Dnevnik.ba portalu, tako stoje komentari: “Što mu je nisu u guzicu nabili pa nek se vihori na njoj”, piše jedan, a drugi se nadovezuje “Pa to je čista provokacija, zašto ga nisu uhapsili i u zatvor s njim. I da plati drastičnu kaznu radi vrjeđanja Hrvatske i Hrvata u cjelini”.

Srbima je ovaj čin, barem sudeći prema komentarima, simpatičan i Hrvati “pretjeruju” zbog reakcije.

Ispod članka na Telegraf.rs stoji “Svaka čast Slovenci, ta je zastava i petokraka mlatila fašiste i domaće izdajnike, ustaše se bune za zastavu a s kojim su zastavom etnički čistilu nehrvate iz zemlje i bili uz fašiste. Vječno u mojoj dusi SFRJ i najljepša zastava na kugli”.

Drugi kaže: “Pre par dana, za 1 maj ovde u Izoli je bila zastava sa petokrakom, a mnogi ljudi su nosili majce sa oznakom Yu. Dobro se ne zaboravlja”.

Možda je najinteresantnije pogledati kako su ovi vijset doživjeli sami Slovenci.

Članak je, među ostalima, prenio 24.ur.com., a ispod njega se pojavilo pregršt komentara čitatelja. Uglavnom ne pretjerano blagonaklonih.

Prvi se čitatelj pita što je to Hrvatima bilo loše u Jugoslaviji, dok drugi konstatira kako mentalitetom ne pripadamo Europi.

“Vsakič posebi, ko grem na Triglav, opravim malo potrebu na spomeniku ustaškega duhovnega voditelja. In v cem je Hrvatom bilo tako hudega v casu jugoslavije”

“Saj hrvati zgodovinsko gledano in mentalno tudi sodijo skupaj z Srbi in ostalimi balkanci! Slovenija je od nekdaj sodila v srednjo Evropo saj smo bili stoletja pod Avstrijci, dočim so bili hrvati pod Madžari! hrvati so itak najbolj pokvarjeni in najbolj genocidni balkanci!”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...