PAZITE NA SEBE!

Visoki tlak, stres na poslu i manjak sna: recept za umiranje u najboljim godinama

Pixabay/ZARAPIX
Tamni način

Znanstvenici su punih 18 godina pratili skupinu od 2000 ljudi s povišenim krvnim tlakom, a rezultati ovog istraživanja pokazali su da osobe s visokim tlakom koje imaju stresan posao i ne spavaju dovoljno imaju triput veći rizik od preuranjene smrti zbog bolesti srca od osoba koje ne trpe stres na radnome mjestu.ž

Izvještaj je objavljen 28. travnja 2019. u stručnoj publikaciji European Journal of Preventive Cardiology.

Brojna su istraživanja pokazala vezu između stresa na radnome mjestu i rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Na isti način postoji veza između kronične neispavanosti i bolesti srca. Premda su znanstvenici odavno zaključili da veza postoji, još uvijek ne mogu sa sigurnošću dokazati uzročno-posljedičnu vezu.

Stres na poslu utječe i na vašu obitelj

Najnovije istraživanje pokazalo je da osobe s visokim krvnim tlakom koje rade na stresnim poslovima imaju puno veći rizik za umiranje od kardiovaskularnih bolesti, baš kao i osobe koje su tijekom istraživanja izjavile da pate od kronične neispavanosti.

Kako tvrde autori ovog istraživanja, stresan posao je onaj kod kojeg se pred zaposlenika stavljaju visoki i često nerealni zahtjevi, a pritom osoba ima malu ili nikakvu kontrolu nad poslovnim procesom. Na primjer, situacija u kojoj nadređeni od vas zahtijeva vrhunske rezultate, a pritom vam ne daje nikakve ovlasti u donošenju odluka vrlo je stresna i frustrirajuća.

Simptomi i opasnosti stresa na radnom mjestu

Nekvalitetan san podrazumijeva poteškoće sa zaspivanjem i nemogućnost zadržavanja sna tijekom noći.

Da bismo na najmanju moguću mjeru smanjili rizik od preuranjene smrti, potrebno je voditi računa o visokom tlaku, usvojiti zdrave navike spavanja i izbjegavati stresne situacije koliko god to bilo moguće.

Stres na poslu vodi srčanom udaru?

Profesorica socijalne epidemiologije sa sveučilišta u Londonu, Mika Kivimaki, smatra da je ovo istraživanje pružilo jedinstveni uvid u rizike kojima smo izloženi na radnom mjestu smatrajući da je većina prethodnih istraživanja obuhvaćala preširoku populaciju zaposlenih ljudi.

U ovoj skupini ispitanika ateroskleroza je česta pojava, a u tim slučajevima stres može povećati električnu nestabilnost srca, gomilanje plaka na stijenkama krvnih žila i stvaranje krvnih ugrušaka. To potencijalno vodi u stanja kao što su aritmija te srčani i moždani udar.

Znanstvenici se slažu da poslodavci itekako mogu pomoći u ovoj situaciji.

Poznato je da osobe s visokim krvnim tlakom mogu višestruko smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara ukoliko uspiju sniziti tlak i održavati ga na toj razini. Hoće li programi za snižavanje stresa i poboljšanje kvalitete sna organizirani od strane poslodavca polučiti rezultate moći će se procijeniti u trenutku kad to postane uobičajena praksa i prođe određeno vrijeme, zaključuje se na kraju izvještaja o provedenom istraživanju, piše Ordinacija.hr.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar