nedostaje radnika, pa...

Tisuće Filipinaca žele doći u Hrvatsku, spremni su raditi već za 3400 kuna

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

“Istražili smo tržište i otkrili da Hrvatska ima velike potrebe za uvozom radne snage, mi možemo zadovoljiti tu potražnju” rekla je Elsa U.Villa, čelna osoba Filipinskog udruženja izvoznika usluga koja okuplja oko 300 licenciranih agencija za izvoz radne snage u razgovoru za Jutarnji list od petka.

– Početkom ove godine kazali su nam da vam je potrebno oko 2000 radnika, a te potrebe su otada samo narasle. Mi možemo zadovoljiti tu potražnju za radnicima, rekla je Villa kojoj je ovo drugi posjet Hrvatskoj, u kojoj je već boravila u listopadu prošle godine.

Zašto u razvijenim zemljama kronično nedostaje radnika i do kada će to trajati?

– Radnici koje nudimo različitih su struka. Kako čujemo Hrvatska u ovom trenutku najviše traži radnike u turizmu i ugostiteljstvu…No nudimo i radnike u graditeljstvu kao i u poljoprivredi, dodala je ona.

– Ako pitate za plaće, minimalna plaća za koju bi slabije obrazovani došli raditi je 450 eura mjesečno, čemu još valja dodati i smještaj i hranu. Kod onih obrazovanijih plaća ne bi smjela biti ispod 700 eura, izjavila je Villa.

U početku bi filipinski radnici uglavnom bili zaposlenici agencija, no s vremenom mogli bi i samostalno zasnivati radni odnos, pojasnila je.

Izdavanje papira potrebnih za rad u dosadašnjim je slučajevima išlo razmjerno brzo, ali teškoća je sa izdavanjem viza jer Hrvatska nema veleposlanstvo na Filipinima, rekla je.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar