Nakon slučaja u Zadru, stručnjak odgovara kako uočiti stjenice: “Najvažnije je da se iz apartmana…”

Kako smo jučer pisali, gošću iz Rio de Jainera u apartmanu u Zadru su nakon prve noći stjenice izgrizle po cijelom tijelu.

Prijeti li Dalmaciji epidemija stjenica? To pitanje sve se glasnije postavlja nakon ovog posljednjeg slučaja.

Utvrđeno je to u zadarskoj Općoj bolnici gdje je potražila pomoć zbog alergijske reakcije koja joj je izbila na koži nakon velikog broja uboda. Svoje iskustvo podijelila na Facebooku, ali i zaključila da ne krivi vlasnike apartmana koje je inače pohvalila za čistoću.

Gostujući u RTL-u Danas Toni Žitko iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na pitanje radi li se o epidemiji rekao je da je posljednjih godina zabilježeno globalno širenje stjenica. “U velikim turističkim destinacijama i svjetskim metropolama, poznati su slučajevi u New Yorku i Londonu pojave stjenica. Isto tako i kod nas zadnjih godina imamo širenje stjenica. Ne bi to nazvali epidemijom. To je uobičajeno zbog načina putovanja”, rekao je Žitko.

Objasnio je da se stjenice uglavnom šire u torbama i u prtljazi putnika. “Jako je teško to spriječiti”, kazao je Žitko. “Visoke temperature ubrzavaju ciklus, ali više je stvar u prometu”, kazao je Žitko utječu li globalne klimatske promjene na širenje stjenica.

Kako ih uočiti?

Na pitanje kako prepoznati da su stjenice u apartmanu, Žitko je kazao da treba pitati goste imaju li tegobe na koži.

“To mogu biti komarci ili nešto drugo. Ako osim toga imaju na posteljini mrlje kao ostaci krvi i ispod madraca se mogu vidjeti mali tragovi, to je njihov izmet. To su najuobičajeniji i najsigurniji znakovi da su se pojavile stjenice”, objasnio je Žitko te dodao da se može pojaviti i miris sličan onome kod smrdljivog martina.

Vlasnicima je savjetova da se apartmani usisavaju i čiste.

“Najvažnije je da se iz apartmana gdje se pojave stjenice ne iznose materijali i predmetni, nego bi se sve trebalo spremiti u plastične vreće. I vreće od usisivača treba izolirati u vakuum vrećicama jer stjenica ne može pregrist ni najmanju foliju”, zaključio je Žitko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...