ispod madraca se mogu vidjeti mali tragovi

Nakon slučaja u Zadru, stručnjak odgovara kako uočiti stjenice: “Najvažnije je da se iz apartmana…”

Društvene mreže
Tamni način

Kako smo jučer pisali, gošću iz Rio de Jainera u apartmanu u Zadru su nakon prve noći stjenice izgrizle po cijelom tijelu.

Prijeti li Dalmaciji epidemija stjenica? To pitanje sve se glasnije postavlja nakon ovog posljednjeg slučaja.

Utvrđeno je to u zadarskoj Općoj bolnici gdje je potražila pomoć zbog alergijske reakcije koja joj je izbila na koži nakon velikog broja uboda. Svoje iskustvo podijelila na Facebooku, ali i zaključila da ne krivi vlasnike apartmana koje je inače pohvalila za čistoću.

Gostujući u RTL-u Danas Toni Žitko iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na pitanje radi li se o epidemiji rekao je da je posljednjih godina zabilježeno globalno širenje stjenica. “U velikim turističkim destinacijama i svjetskim metropolama, poznati su slučajevi u New Yorku i Londonu pojave stjenica. Isto tako i kod nas zadnjih godina imamo širenje stjenica. Ne bi to nazvali epidemijom. To je uobičajeno zbog načina putovanja”, rekao je Žitko.

Objasnio je da se stjenice uglavnom šire u torbama i u prtljazi putnika. “Jako je teško to spriječiti”, kazao je Žitko. “Visoke temperature ubrzavaju ciklus, ali više je stvar u prometu”, kazao je Žitko utječu li globalne klimatske promjene na širenje stjenica.

Kako ih uočiti?

Na pitanje kako prepoznati da su stjenice u apartmanu, Žitko je kazao da treba pitati goste imaju li tegobe na koži.

“To mogu biti komarci ili nešto drugo. Ako osim toga imaju na posteljini mrlje kao ostaci krvi i ispod madraca se mogu vidjeti mali tragovi, to je njihov izmet. To su najuobičajeniji i najsigurniji znakovi da su se pojavile stjenice”, objasnio je Žitko te dodao da se može pojaviti i miris sličan onome kod smrdljivog martina.

Vlasnicima je savjetova da se apartmani usisavaju i čiste.

“Najvažnije je da se iz apartmana gdje se pojave stjenice ne iznose materijali i predmetni, nego bi se sve trebalo spremiti u plastične vreće. I vreće od usisivača treba izolirati u vakuum vrećicama jer stjenica ne može pregrist ni najmanju foliju”, zaključio je Žitko.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar