Snižena stopa PDV-a sa 25 na 13 posto: “Povećat ćemo plaće radnicima”

Snižavanjem stope PDV-a sa 25 na 13 posto na pripremu i posluživanje hrane ugostiteljima je napokon omogućena konkurentnost u odnosu na zemlje u okruženju, priopćila je u petak Hrvatska obrtnička komora (HOK) povodom najnovijih Vladinih mjera poreznog rasterećenja, a istu poruku šalju i iz Hrvatske udruge turizma (HUT) i Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u petak su predstavili četvrti krug porezne reforme za mandata aktualne vlade, koja donosi ukupno porezno rasterećenje od 3,75 milijardi kuna.  Među ostalim, u javnu raspravu bit će upućen prijedlog da se opća stopa PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu smanji od iduće godine na 13 posto. Predlaže se i uvođenje novih neoporezivih primitaka, kao što su trošak smještaja za sve radnike i trošak prehrane do 12.000 kuna ili novčana naknada za smještaj i prehranu do 5.000 kuna te povećanje neoporezivih tuzemnih dnevnica za službena putovanja sa 170 na 200 kuna.  Predstavnici obrtnika i ugostitelja na tome su zahvalili hrvatskoj Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju koji je, kako se navodi u priopćenju, čitavo vrijeme podržavao HOK i ugostitelje u nastojanjima da se usklade stope poreza u tom sektoru.

HOK, međutim, smatra da su neke od predloženih mjera djelomično i nejasno rješenje za stvarno rasterećenje gospodarstva. “Ipak, vjerujemo da će se postići konsenzus i oko drugih traženih mjera potrebnih našim obrtnicima. Iste bi sinergijskim učinkom omogućile konkurentnije poslovanje, a time i viši životni standard svih građana Hrvatske. Za te će mjere rasterećenja HOK i dalje nastaviti lobirati”, navodi se. Ustraju i na zahtjevima  da se opća stopa poreza na dodanu vrijednost ne umanjuje na 24 posto, jer smatraju da od tog neće biti nikakve posebne koristi, već će se samo dodatno opteretiti gospodarstvo u prilagodbi poslovnih knjiga. HOK očekuje i da će se razmotriti i smanjenje poreza na dohodak, a što će omogućiti povećanje neto plaća za oko 1,2 milijuna građana.

I Hrvatska udruga turizma (HUT), krovna udruga hrvatskog turističkog sektora, koja objedinjuje najveće turističke kompanije te strukovne udruge Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Kamping udruženje Hrvatske (KUH), pozdravlja odluku Vlade o poreznom rasterećenju turističkog sektora koje je predstavljeno u sklopu četvrtog paketa poreznih izmjena. “Smanjenje stope PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima, oslobađanje od oporezivanja troškova smještaja i prehrane za sve zaposlenike i uvođenje tzv. CRO kartice, predstavljaju značajan korak naprijed u nužnom podizanju konkurentnosti hrvatskog turizma. Konkurentno poslovno okruženje u sve složenijoj tržišnoj utakmici na Mediteranu postaje ključna odrednica uspjeha narednih turističkih sezona”, naglašava se u njihovom priopćenju. U HUT-u su zadovoljni što je Vlada prepoznala važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo i nužnost reagiranja s obzirom da većina zemalja u okruženju dodatno potiče konkurentnost svojih turističkih sektora. Potpuno izjednačavanje visine stope PDV-a sa onom u konkurentnim zemljama vide kao srednjoročni cilj te se nadaju  njegovu ostvarenju u suradnji sa hrvatskom Vladom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...