Poznati detalji velike policijske akcije; 16 uhićenih, 11 fiktivnih firmi, 10 milijuna imovinske koristi, 2.5 milijuna štete za proračun

U višemjesečnoj akciji koja je uključivala više od 30 policijskih službenika zadarske, zagrebačke i vukovarsko-srijemske policijske uprave pretraženo je niz domova i poslovnih prostora.

Trenutni rezime akcije svodi se na kriminalističko istraživanje nad 16 osoba u dobi od 23 do 50 godina, te prijavljenih sedam trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja.

Istraga je pokazala kako su osumnjičeni od 2015. do 2019. godine kroz 11 fiktivnih trgovačkih društava i jedne zadruge oštetili državni Proračun za 2,5 milijuna kuna.

Osumnjičeni su da su osnovali ukupno osam trgovačkih društava bez zaposlenika i poslovnog prostora, a zatim u dogovoru s vlasnicima društava sa zadarskog, vinkovačkog i zagrebačkog područja, u dobi od 40, 48 i 49 godina, zaprimali i neosnovano plaćali krivotvorene fakture za lažnu robu, a uplaćene iznose podizali u gotovini. Za te lažne fakture su ostvarili pravo na odbitak poreza.

Na taj su način stekli imovinsku korist od 10 milijuna kuna.

43-godišnji osumnjičenik tako je zaradio 5 milijun kuna, a s 47-godišnjakom zaradio i još 800.000 kuna.

Petorica počinitelja starosti 33, 40, 46, 47 i 48 godina privedeni su pritvorskom nadzorniku u Zadru, a još dvojica, 43-godišnjak i 49-godišnjak su od ranije u zatvoru. Ostali se brane sa slobode.

Jedan od osumnjičenika je i 23-godišnjak za kojeg je policija potvrdila da je ranije prijavljivan za pokušaj silovanja, a kazali su da je većina osumnjičenika ranije počinila druga kaznena djela.

Dodajmo ovome kako su među optuženima za sudjelovanje u organiziranom gospodarskom kriminalu i neka poznata imena; M.Č., sin vlasnika zadarskog trgovačkog lanca D.B., njegov zet K.B., vlasnik nekoliko kafića T.Š., te poznati zadarski poduzetnik M.I. kojeg je policija zbog bijega uhvatila na odmorištu Zir, vidno pod utjecajem kokaina. Među njima nalazi se i bivši visoko rangirani policijski dužnosnik B.S.

U ovoj akciji prijavljeno je i sedam trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja, a to su Vipera Protecta d.o.o., Bilić gradnja d.o.o., Atena d.o.o., Maggo d.o.o., Ira grad d.o.o. i Sokol projekt d.o.o., Diklovac d.o.o. i jedna zadruga, a to je Braniteljska zadruga Sokol iz Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...