U Zadarskoj županiji u srpnju manje turista nego lani, jednak broj noćenja

Turista je u Zadarskoj županiji u srpnju bilo 2 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, ali je ostvareno jednako noćenja, najviše zahvaljujući porastu u OPG-ovima od 57 posto, dok je u većini ostalih vrsta smještaja noćenja bilo manje, pokazuju uz ostalo podaci županijske turističke zajednice.

Minus od dva posto Zadarska županija u srpnju je zabilježila s gotovo 560 tisuća turista koji su došli na njezino područje, a koji su ostvarili ukupno gotovo 4,9 milijuna noćenja, što je, kako kažu iz Turističke zajednice Zadarske županije, jednako kao lani odnosno mali porast od 0,3 posto.

I dok je stranih turista u tu Županiju u srpnju došlo oko 3 posto manje ili 474 tisuće, a ostvarili su i 2 posto manje noćenja ili 3,5 milijuna, domaćih je turista tu županiju posjetilo 3,6 posto više nego u lanjskom srpnju ili 86 tisuća, koji su i sa 1,3 milijuna noćenja u plusu od gotovo 7 posto. S takvim porastima, iako u znatno manjim apsolutnim brojkama, domaći su turisti u statističkom smislu gledano, dosta pridonijeli rezultatu ukupnih noćenja u toj županiji.

Najviše turista u srpnju – 294,1 tisuću, došlo u objekte u domaćinstvima, ostvarivši i najviše noćenja ili nešto malo više od 2 milijuna, što je jednako kao u srpnju 2018.

Slijede kampovi u koje je došlo 86 tisuća turista, koji su ostvarili 668,4 tisuće noćenja, što je po oko 2 posto manje nego u srpnju 2018., dok su hoteli sa 59,6 tisuća turista i 296 tisuća noćenja u minusu od oko 2,5 posto.

Velike poraste na OPG-ovima ili seoskim domaćinstvima u toj županiji u srpnju od 77 posto u dolascima turista i od 57 posto u noćenjima ‘donijelo’ je 937 turista i njihovih šest tisuća noćenja, a gotovo 5 posto više noćenja ili gotovo 1,5 milijuna ostvarilo je i 59 tisuća ili 8,5 posto manje prijavljenih gostiju u nekomercijalnom smještaju. Takvo, kako kažu, “veliko odudaranje u nekomercijalnom smještaju”, iz županijske TZ objašnjavaju “rezultatom često nerealnih prijava tog segmenta”.

Na plovim objektima odnosno u nautičkoj ponudi Zadarske županije u srpnju je bilo 10 posto manje turista i noćenja.

Unatoč srpanjskim minusima, Zadarska županija je turistički u sedam mjeseci ove godine u plusu, i to od 2,5 posto sa ukupnih 1,1 milijunom turista i od 1,5 posto sa 7,6 milijuna noćenja.

“Za sedam mjeseci ove godine veseli nas povećanje broja noćenja turista iz Italije i Ujedinjenog Kraljevstva, ali i zabrinjava pad broja turista iz Češke, Poljske i Mađarske. Veći val njemačkih turista očekujemo na području Županije u kolovozu, jer su nama najbliže njihove pokrajine školske praznike počele tek 29. srpnja. U svakom slučaju, oscilacije na pojedinim tržištima ove godine svakako ukazuju na potrebu jače analize, koja će biti moguća nakon završetka ljetne sezone, koncem rujna”, ističu iz Turističke zajednice Zadarske županije.

Podsjećaju pritom da su u ove godine u predsezoni imali porast turističkog prometa od 7 posto, što im je, kako kažu, važan strateški cilj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...