Prevrnula se brodica kod Svetog Petra sa šest članova posade

Prošlu noć, 24. kolovoza pomorska nesreća dogodila se i u Zadarskom akvatoriju. U 02.46h posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Zadar službenici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su poziv pogibelji od L. Č., čija brodica se prevrnula oko 200 metara od obale, nedaleko mjesta Sveti Petar na moru, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Dojavitelj je prijavio da je osim njega na brodici u trenutku nesreće boravilo još šest osoba, o čemu su iz LK Zadar odmah izvijestili MRCC Rijeka te isplovili u spasilačku akciju prema mjestu dojave, kamo je angažirana i brodica Pomorske policije Zadar.

Dolaskom na poziciju prevrnuća službenici LK Zadar ustanovili su da je 5 osoba samostalno isplivalo na obližnju obalu, dok su druge dvije osobe pronađene na prevrnutoj brodici, odakle su evakuirane i prevezene na obalu. Svi spašeni brodolomci u nesreći nisu zadobili nikakve ozljede te im nije bila potrebna liječnička pomoć.

Službenici LK Zadar u okviru očevida o ovoj pomorskoj nesreći ustanovili su da je voditelj brodice, ujedno i dojavitelj, bio pozitivan na alko-test te nije imao potrebno ovlaštenje za upravljanje brodicom, za koju je utvrđeno kako je plovila prekrcana. Daljnja postupanja u okviru očevida o ovoj pomorskoj nesreći provode službenici Lučke kapetanije Zadar, navode iz resornog Ministarstva.

Podsjetimo, dan prije je u uvali Mekićevica na otoku Hvaru došlo do nasukavanja gumenjaka s pogonskim motorom od 110 KS na hridi, kojom prilikom su ozlijeđene tri osobe, državljani Republike Hrvatske. Helikopterom su prevezeni u splitsku bolnicu, gdje je utvrđeno da su 48-godišnjak i 49-godišnjak teško, dok je 39-godišnjak lakše ozlijeđen. Nisu životno ugroženi, ali je voditelj brodice napuhao 1,8 promila alkohola u krvi.

Ovom prigodom Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture opetanovano upozorava da se svi nautičari pridržavaju propisanih sigurnosnih standarda, poštuju pravila sigurnosi plovidbe i da redovito prate vremenske prognoze, piše portal Morski.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...