RAZGOVOR Vladimir Gašpar nakon osvajanja bronce u Parizu: “Kruna moje karijere će biti nastupi na Svjetskom prvenstvu i Olimpijadi”

U današnjem izdanju emisije “Antena sport” Željke Čačko gostovao je zadarski atleričar Vladimir Gašpar. Povod razgovoru je osvajanje brončane medalje na Grand Prixu u Parizu, predstojeći nastup na Svjetskom prvenstvu u Dubaiju, te kandidatura za nastup na Olimpijskim igrama za osobe s invaliditetom u Tokiju 2020.

Vlado, dobar dan, dobrodošao na Antenu Zadar. Ovdje smo s jednim lijepim povodom, svaka čast. Osvojio si brončanu medalju na Grand Prixu u Parizu. Kako se osjećaš, jesi li ponosan? Je li ekipa ponosna na tebe?

– Jesam, normalno, inače, ovo je drugi posjet Parizu u dvije godine, tako da možemo reći da je to već domaći teren. Bio sam spreman i došao sam s nekim iskustvom.

Možemo li kazati da je ovo kruna tvoje karijere?

– Nije još. Kruna karijere će biti na narednom Svjetskom prvenstvu ili na Olimpijadi. Vidjet ćemo što će biti.

Pričat ćemo i o tome ali vratimo se na Pariz. Tu si postavio novi državni rekord u bacanju koplja 34,34 m. Je li to tvoj osobni rekord?

– Je, osobni državni rekord. Sve je to rezultat truda i puno treninga. Samo treba trenirati i biti uporan i rezultati dolaze.

Kad pitam je li to tvoj osobni rekord, zanima me koliko možeš baciti na treninzima. Je li to i više od tih 34?

– Na treninzima to puno dalje leti, ali kada dođem na natjecanje vlada trema, jer se još upoznajem s ekipom i sve je to za mene jedna poznanica nova. Na treningu bacam i dosta dalje, nekih 37 metara.

Koliko si se spremao za Pariz?

– Ništa posebno dugo, ipak je to ljeto, jedna duga sezona je još ispred nas. Spremao se jesam ali ništa previše.

Kakva je bila konkurencija, uhvati li te trema kada dođeš tamo i kažeš sebi “ajme meni nema šanse” ili dođeš samopouzdano i kažeš “sad ću ja njih sve pokositi”?

– Tako je prije bilo ali kako dolaze natjecanja, sve sam primireniji, treme je sve manje, upoznajem se s ekipom. Ima tu još malo tremice, ali sve u svemu će to proći.

Kako suzbijaš tremu i imaš li neke svoje rituale prije nastupa?

– Trema tu uvijek mora biti. Moj ritual? To ću ostaviti za sebe.

Hrvatski si atletski reprezentativac za osobe s invaliditetom u kategoriji takozvanoj F41. Koliko je razvijena ova sportska scena u Hrvatskoj?

– U toj su kategoriji ljudi niskog rasta, nas je inače malo u Hrvatskoj. Mi u klubu i u reprezentaciji se trudimo da privučemo što više invalida da treniraju jer kao što vidite, tu su sad rezultati i druženja.

Da li ti se od našeg zadnjeg razgovora od prije pola godine pridružio još tko iz Zadra u klubu?

– Nije se nitko pridružio, došli su vidjeti, ali vidim ja u nečijim očima, ništa to ne ide preko noći, treba trenirati, biti uporan. Radimo na tome i na upisima, valjda će biti nešto.

Kakva je situacija u svijetu? U kojim zemljama imaš najveću konkurenciju?

– Najveća konkurencija je trenutno u Europi, Mester, Nijemac, a u svijetu Japan.

Još jedna prekrasna vijest, potencijalni si kandidat za nastup na Olimpijskim igrama za osobe s invaliditetom u Tokiju 2020. godine. Naravno da se raduješ tome. Što trebaš ispuniti da bi otputovao?

– Na natjecanju trebam baciti 36 metara, to je onda siguran odlazak na Olimpijadu.

Kvalitetom svojih rezultata izborio si nastup na Svjetskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u Dubaiju. Nemaš još puno vremena, 2 mjeseca. Kako se spremaš?

– Spremam se kao i do sada, treniram dva puta dnevno.

Kako sve stigneš? Evo došao si kod nas i rekao da dolaziš iz Caritasa. Tamo volontiraš. Odakle energije, snage, volje i vremena?

– Sve u dobrom duhu. Pomaganje i skupljanje pozitive i dobre vibre.

Pariz, Dubai, sve su to skupa putovanja. Kako se financiraš?

– Manje više, sve financije dolaze iz  Hrvatskog atletskog saveza za osobe s invaliditetom. Oni nas više guraju nego što sam mislio.

Prvi na redu je Dubai. Koje su ambicije, samo sudjelovati ili se vraćaš s medaljom?

– Dobro pitanje. To je ipak Svjetsko prvenstvo, tamo će biti malo jače ekipe, a to je meni još i draže..da se malo susretnem s njima, da ih vidim, da vidim tko je tu pravi konkurent. Uvijek je medalja u pitanju, a sad ćemo vidjeti.

Kada ćemo znati putuješ li na Olimpijske igre? To će te sigurno proslaviti i na hrvatskoj sportskoj sceni.

– To sigurno..to će biti zaključeno u Dubaiju, ako ne, onda je krajnji rok iduće godine u četvrtom mjesecu.

Prije Dubaija imaš jako puno posla, čak tri natjecanja, o kojim natjecanjima se radi?

– Ovu nedjelju idemo u Srbiju, tamo se još jednom mogu iskazati i popraviti rezultat, da se dignem na ljestvici za Dubai. Onda idemo na Zagreb Open, vraćamo se pred domaću publiku gdje želim pokazati da još više mogu jer mi je to dodatan vjetar u leđa. Ljetnu turneju završavamo u Vinkovcima, 29. rujna.

Spominjemo i Slavoniju, Zagreb, susjednu nam Srbiju, kada će Zadar biti domaćin jednog ovakvog natjecanja?

– Radi se na tome, nemamo još resursa za otvoriti jedno takvo natjecanje.

Uvjete imamo, ti si zadovoljan?

– Uvjete imamo, uvjeti su dobri i sve teče u najboljem redu.

Emisiju poslušajte ovdje

 
nbsp;

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...