Dječja pravobraniteljica o silovanju 15-godišnjakinje: “Okolina nije reagirala na okrutno vršnjačko nasilje”

Sedmorica mladića iz okolice Zadra u nekoliko su navrata tijekom godine dana silovala 15-godišnjakinju, ucjenjujući je snimkom grupnog silovanja, a pritom ju je nekoliko puta premlatio jedan od silovatelja, inače njen bivši dečko. Policija je našla snimke u njihovim mobitelima, neki su od počinitelja priznali zločin i privedeni su u državno odvjetništvo. Međutim, na zaprepaštenje policajaca, sud ih je pustio da se brane sa slobode.

Stravičan slučaj pokrenuo je lavinu komentara na društvenim mrežama i javljaju se inicijative za prosvjedima, tim više jer ovo nije prvi slučaj užasnog nasilja nad maloljetnim djevojkama na zadarskom području. Posebno je neshvatljivo i duboko pogrešno što su prilikom privođenja roditelji i rodbina privedenih pred policijskom postajom protestirali tvrdeći da je djevojka dala povod njihovim sinovima za masovno silovanje. Slučaj je zastrašujuć i zabrinjava, kaže pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević za večernji.hr.

– Ako su podaci iz medija točni, zabrinjava što je riječ o okrutnom vršnjačkom nasilju na koji okolina očito duže vrijeme nije reagirala. U odluku suda ne mogu ulaziti, ali ono što je važno je da se zaštiti žrtva, a počiniteljima bude pružena stručna pomoć – kazala je dječja pravobraniteljica.

– Ne ulazeći u konkretan slučaj, situacija kada je zlostavljač na slobodi, a žrtva trpi posljedice šalje poruku žrtvi da je ono što joj je učinjeno i nije tako strašno te da posljedice koje ona trpi nisu opravdane već su njen problem – govori dr. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece. Napominje kako žrtve vrlo često šute o doživljenom zlostavljanju, prosječno vrijeme odgode razotkrivanja zločina je između 10 i 16 godina, toliko prema svjetskim statistikama prođe od zlostavljanja do povjeravanja o njemu. Razlozi zašto žrtve šute su: strah da im se neće vjerovati, da će stvoriti problem sebi i obitelji, strah od gubitka kontrole nad sudskim procesom ako on počne, strah da će ih stigmatizirati vršnjaci, obitelj i prijatelji.

– Nažalost, i kad se žrtva povjeri, pokazalo se da su svi ti strahovi bili realni i opravdani. Neke žrtve su mi čak znale reći da im je gora trauma sve ono čemu su izložene u sustavu od samog zlostavljanja – govori dr. Buljan Flander. Naglašavajući da ne ulazi u konkretan slučaj, ističe kako je važno da obitelji maloljetnih počinitelja (ali i mlađeg punoljetnika) i stručnjaci pomognu počiniteljima da prođu tretman kako bi shvatili neprimjereno ponašanje, razvili empatiju i kako od maloljetnih ne bi postali punoljetni počinitelji jer onda su i kazne puno veće i tretman teži. Statistike, naime, govore da između 30% i 50% seksualnog zlostavljanja djece počine maloljetnici, piše večernji.hr.

Policija je privela osumnjičene za teška kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozlijede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice – dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka. Nakon što su u subotu ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru, svi su pušteni da se brane sa slobode, uz zabranu prilaska žrtvi, koja živi u istom mjestu. Nepravomoćnu odluku suda nitko od stručnjaka službeno nije komentirao.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...