zastrašujuć slučaj

Dječja pravobraniteljica o silovanju 15-godišnjakinje: “Okolina nije reagirala na okrutno vršnjačko nasilje”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Sedmorica mladića iz okolice Zadra u nekoliko su navrata tijekom godine dana silovala 15-godišnjakinju, ucjenjujući je snimkom grupnog silovanja, a pritom ju je nekoliko puta premlatio jedan od silovatelja, inače njen bivši dečko. Policija je našla snimke u njihovim mobitelima, neki su od počinitelja priznali zločin i privedeni su u državno odvjetništvo. Međutim, na zaprepaštenje policajaca, sud ih je pustio da se brane sa slobode.

Stravičan slučaj pokrenuo je lavinu komentara na društvenim mrežama i javljaju se inicijative za prosvjedima, tim više jer ovo nije prvi slučaj užasnog nasilja nad maloljetnim djevojkama na zadarskom području. Posebno je neshvatljivo i duboko pogrešno što su prilikom privođenja roditelji i rodbina privedenih pred policijskom postajom protestirali tvrdeći da je djevojka dala povod njihovim sinovima za masovno silovanje. Slučaj je zastrašujuć i zabrinjava, kaže pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević za večernji.hr.

– Ako su podaci iz medija točni, zabrinjava što je riječ o okrutnom vršnjačkom nasilju na koji okolina očito duže vrijeme nije reagirala. U odluku suda ne mogu ulaziti, ali ono što je važno je da se zaštiti žrtva, a počiniteljima bude pružena stručna pomoć – kazala je dječja pravobraniteljica.

– Ne ulazeći u konkretan slučaj, situacija kada je zlostavljač na slobodi, a žrtva trpi posljedice šalje poruku žrtvi da je ono što joj je učinjeno i nije tako strašno te da posljedice koje ona trpi nisu opravdane već su njen problem – govori dr. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece. Napominje kako žrtve vrlo često šute o doživljenom zlostavljanju, prosječno vrijeme odgode razotkrivanja zločina je između 10 i 16 godina, toliko prema svjetskim statistikama prođe od zlostavljanja do povjeravanja o njemu. Razlozi zašto žrtve šute su: strah da im se neće vjerovati, da će stvoriti problem sebi i obitelji, strah od gubitka kontrole nad sudskim procesom ako on počne, strah da će ih stigmatizirati vršnjaci, obitelj i prijatelji.

– Nažalost, i kad se žrtva povjeri, pokazalo se da su svi ti strahovi bili realni i opravdani. Neke žrtve su mi čak znale reći da im je gora trauma sve ono čemu su izložene u sustavu od samog zlostavljanja – govori dr. Buljan Flander. Naglašavajući da ne ulazi u konkretan slučaj, ističe kako je važno da obitelji maloljetnih počinitelja (ali i mlađeg punoljetnika) i stručnjaci pomognu počiniteljima da prođu tretman kako bi shvatili neprimjereno ponašanje, razvili empatiju i kako od maloljetnih ne bi postali punoljetni počinitelji jer onda su i kazne puno veće i tretman teži. Statistike, naime, govore da između 30% i 50% seksualnog zlostavljanja djece počine maloljetnici, piše večernji.hr.

Policija je privela osumnjičene za teška kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozlijede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice – dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka. Nakon što su u subotu ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru, svi su pušteni da se brane sa slobode, uz zabranu prilaska žrtvi, koja živi u istom mjestu. Nepravomoćnu odluku suda nitko od stručnjaka službeno nije komentirao.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar