Dva mjeseca od primjene novog zakona o prometu; 356 vozača moglo bi u zatvor

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama primjenjuje se dva mjeseca, sankcionirano je 1347 počinitelja najtežih prekršaja, a 537 ih je uhićeno, javlja MUP.

Kao najčešće evidentirane najteže prekršaje u MUP-u izdvajaju 528 slučajeva vožnje s više od 1,5 promila alkohola, 465 upravljanja vozilom prije stjecanja vozačke dozvole, 216 vožnji dok je vozaču izrečena zabrane upravljanja vozilom te 118 prekršaja odbijanja uzimanju krvi i urina.

Nadležnim sudovima je za 1.078 utvrđenih prekršaja predložena novčana kazna, dok je za njih 356, dakle u više u 30 posto slučajeva, predložena zatvorska kazna. Za 100 počinitelja su potvrđene kazne zatvora, a za njih 111 nisu, dok se ostali postupci još vode, navode u MUP-u.

Manje poginulih nego prošle godine

Maksimalne potvrđene kazne zatvora od 30 do 60 dana sudovi su određivali u slučajevima gdje su vozači imali preko 1,5 promila alkohola, vozili prije polaganja vozačkog ispita ili u vrijeme dok im je vozačka dozvola bila oduzeta.

Najveća potvrđena kazna iznosi 30.500 kuna.

U prvih devet mjeseci 2019. poginulo 35 osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine, ističe MUP.

Prošle godine smrtno su stradale 244 osobe, a ove godine njih 209.

U MUP-ovom priopćenju navodi se kako će policija kontinuirano tijekom narednog razdoblja, a osobito u dane vikenda poduzimati pojačane aktivnosti.

One će biti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...