Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: “U ovakvim slučajevima postoji opasnost od odustajanja žrtve od daljnjeg progona”

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihovog mjesta, a koje je sud pustio da se brane sa slobode.

“Prije svega napominjem kako Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, dok traje sudski postupak, ne može komentirati niti utjecati na rad sudova obzirom na neovisnost sudova. Naime iz navoda iznesenih u medijima proizlazi kako je sudac pustio počinitelje da se brane sa slobode odnosno da im nije odredio istražni zatvor, iako u konkretnom slučaju i žrtva i počinitelji žive u istoj sredini.

Obzirom na navedeno, smatram važnim ukazati kako je u situacijama kao što je ova, gdje žrtva i počinitelj žive u istom mjestu pri čemu se radi o manjim sredinama, od izuzetne važnosti pružiti žurnu zaštitu žrtvama, a kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija. Navedeno svakako uključuje i onemogućavanje bilo kakvog eventualnog daljnjeg kontakta između počinitelja i žrtve, pri čemu treba imati u vidu kako u ovakvim slučajevima postoji opasnost i od odustajanja žrtava od daljnjeg progona te povlačenja prijave.

Sve navedeno bi trebalo imati u vidu i prilikom provođenja pojedinačne procjene žrtve od strane nadležnih tijela, a kako bi se u što većoj mjeri smanjio bilo kakav rizik za žrtvu odnosno kako bi joj se pružila žurna i adekvatna zaštita, posebice od viktimizacije i stigmatizacije. Navedeno je u skladu i da Direktivom 2012/29/EU od 25.10.2012. o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.

Iako Pravobraniteljica ne može u konkretnom slučaju ulaziti u procjenu rada suda, smatram važnim na načelnoj razini ponovno ukazati na potrebu i nužnost provođenja pojedinačne procjene žrtve pri čemu je od izuzetne važnosti da i svi sudionici koji sudjeluju u navedenom budu svjesni posljedica svojih procjena i postupaka. Obzirom da je u konkretnom slučaju žrtva maloljetna, ukazujem i na mogućnost obraćanja Pravobraniteljici za djecu”, stoji u odgovoru pravobraniteljice za N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...