slučaj silovanja pokraj zadra

Valerija Barada, docentica sociologije: “Loše je što su imena počinitelja izašla u javnost jer žrtvu treba zaštititi u svakom mogućem obliku”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Tema emisije “Gradsko zvono” novinarke Željke Čačko je puštanje na slobodu sedmorice mladića osumnjičenih za silovanje 15-godišnjakinje.

Docentica sociologije i sveučilišna profesorica, Valerija Barada, kazuje kako nasilje nad ženama postaje sastavni dio rodnih uloga u našem društvu.

– Nasilje je prisutno svakodnevno, prisutno je strukturno, prisutno je u institucijama, gotovo u svakodnevnim interakcijama. Ono što zabrinjava, s obzirom na uobičajene i retradicionalizirane rodne uloge koje definiraju što su muškarci i što su žene, zapravo žene definiraju kao plijen, teritorij, kako nešto čime se može raspolagati, kako se ta poruka širi, kako kroz medije, kako kroz na neki način i školski ssutav, ne direktno kroz sadržaj, iako bi se dalo raspravljati i o sadržaju udžbenika, ako se tolerira, ili smo se navikli na nasilje, ne bih rekla da nas ne čudi ali možemo očekivati da nasilja protiv žena, svi ti slučajevi se i dalje pojavljuju. Ovaj slučaj koji se dogodio nije izoliran, u Zadru znamo i za druga grupna silovanja, niz nasilnih događaja i činova u drugim gradovima u Hrvatskoj, samo ove godine smo bili svjedoci niz nasilnih napada protiv žena od batina u javnosti, slamanja čeljusti do višestrukih ubojstva, cijele obitelji koja je povezana s ženom s kojom muškarac nije zadovoljan. Rekla bih da se radi o strukturnom problemu i zabrinjavajućem trendu kojim bi se zaista trebali ozbiljnije baviti u Hrvatskoj.

Smatra kako se objavljivanjem imena počinitelja umanjuje sam čin nasilja.

– Koliko znam u javnost su procurila imena mladića koji su sudjelovali u ovom strašnom zločinu, smatram da u svakom mogućem obliku valja zaštititi žrtvu, međutim, također smatram da je loše da su ta imena mladića izašla u javnost. Također smatram da je loše da su imena mladića ili potencijalnih počinitelja izašla u javnost. Zašto? U trenutku kada imenujemo pojedinca, na taj način njega označujemo kao zločinca, cijelo zlo upisujemo u njegov individualni čin. To je on, on je kriv, on je lud, njegova obitelj je loša, taj grad je loš, međutim i na taj način kada personaliziramo sami zločin, cijela zajednica se ne mora brinuti ili pozabaviti time što se događa na strukturnoj razini i svim drugim elementima društva. U trenutku kad kažem, to je napravio taj i taj, kao da cijela zajednica može odabnuti, aha, nismo mi, nisu naša djeca, nije naš gra, nije naša regija. Zato i sada idu izjave da je Zadar grad slučaj, to su ti mladići. Čim kažemo netko je drugi kriv ili netko je drugi monstrum, nismo mi, i onda se društvo ne mora pozabaviti širim problemom, a problem je da je nasilje protiv žena sveprisutno.

Emisiju poslušajte ovdje.

  

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar