Vinko Bakija: “Turisti se žele ponašati slobodnije nego što to tradicionalno konzervativna zajednica može primiti”

Ovoga vikenda u zadarskom noćnom klubu pretučena su dvojica gej crnaca. Obojica su pripadnici američke vojske koji su u Zadar došli na odmor, a u noćnom klubu napala ih je skupina mladića. Odbijanje iznajmljivanja apartmana gej paru, slučaj Daruvarac, silovanje maloljetnice, brutalni napad na mladiće koji su plesali, slučajevi su koji su stvorili negativnu sliku o Zadru koji je po posjećenosti jedna od top destinacija u Hrvatskoj.

U emisiji “Gradsko zvono” novinarka Željka Čačko priča je li Zadar postao grad nasilja i hoće li se to reflektirati na turizam.

Vinko Bakija, sveučilišni profesor na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti, odgovara nam kako se eskalacija nasilja na zadarskim ulicama ipak odražava na percepciju potencijalnih gostiju.

– U svakom slučaju se reflektira na turizam i to negativno, jer turisti su se došli opustiti i rekreirati, zabaviti se jer hedonizam je jedan od glavnih motivatora turizma 21. stoljeća, to znači zabava, opuštanje, rekreacija i na neki način, turisti se žele ponašati malo slobodnije nego što lokalna zajednica ili tradicionalno konzervativna zajednica može primiti. Bez nekakvih upozorenja i priprema od strane turista i samih domaćina, jednostavno će doći do eskalacije nasilja, do nekakvog antagonizma, tenzija i napetosti, a svaki taj odnos koji je površan između turista i domaćina je utemeljen na nekakvoj ekonomskoj osnovi, eksploataciji, koliko novaca toliko i usluga, u biti je jedno leglo i izvor stereotipa i predrasuda, diskriminacije i nasilja. Moramo biti oprezni sa tim masovnim turizmom i polako se sve urbane destinacije kreću prema prekomjernom turizmu a to onda može samo polučiti još veći antagonizam i napetosti, moramo vidjeti kako spriječiti tu eskalaciju nasilja.

Možemo li živjeti od turizma a ne biti otvoreni prema drugima i drugačijima?

– Turizam je proizvod kasne moderne i možemo reći postmodernizma jer je to jedino mirno kretanje masovno i globalno, sve drugo nije miroljubivo kretanje, govorimo o ratovima, nasilju, terorizmu. Što je jedna desetinacija konzervativnija i okrenuta prema nekim svojim ideologijama i idealima prošlosti, onda će doći do problema u sukobu sa rastućim turizmom, posebno ako taj turizam je kaotičan i anarhističan, nekontroliran, nije pripremljen.

Predsjednik ste udruge turističkih vodiča i kao takav u svakodnevnoj ste komunikaciji s gostima. Osjećaju li se oni sigurno u našem gradu?

– Jesu, sigurni su, ovo su samo nekakve iznimke i cijela naša domovina je jedan od temeljnih i motivacijskih faktora za dolazak u Hrvatsku, Zadar i Dalmaciju. Imamo problema o kojima ne smijemo zaboraviti pričati i koje ne smijemo staviti sa strane, to su džepari tijekom ljeta, nasilne pojave s vremena na vrijeme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...