predstavljeni rezultati analize

Više požara; Područje Zadarske županije ove je godine bilo jedno od najugroženijih

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Ova godina bila je treća po intenzitetu broja požara tijekom proteklih 11 godina, a opožarenih područja bilo je 15 posto manje, pokazala je analiza protupožarne sezone 2019. koja je predstavljena u četvrtak u uredu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Rezultate analize predstavio je glavni vatrogasni zapovjednik za Hrvatsku, Slavko Tucaković.

U 2019. godini bilo je 6,5 puta više požara (3485 požara) nego godinu prije (1505 požara).

Najčešći uzrok požara bili su udari groma te nakon toga namjerna palež i prometne nesreće. Dvije trećine svih požara dogodili su se u tromjesečnom razdoblju siječnja, veljače i ožujka.

Najugroženija područja bila su Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Ličko-senjska i Zadarska županija. Najviše izgorenih hektara bilo je u Ličko-senjskoj županiji (9936 ha). To je prvenstveno zbog paleža poljoprivrednih područja u vrijeme jakih vjetrova, a ponekad i sa ljudskim žrtvama, jer poljoprivrednici ne kontaktiraju lokalnu vatrogasnu jedinicu o tome što i kada pale.

U ovoj protupožarnoj sezoni ozlijeđeno je sedam vatrogasaca i dva civila. Bilo je i pet smrtnih slučaja civila na čišćenju poljoprivrednih područja.

Najveći požar ove godine bio je 27. srpnja kraj Šibenika, kada je gorilo oko 900 hektara šume i niskog raslinja te je tom prilikom i nekoliko puta bio prekinut promet na autocesti A1 kod Dubrave.

Tucaković: Smanjeno prosječno trajanje intervencije

Tucaković se pohvalio i smanjenjem prosječnog trajanja intervencije koje su trajale u prosjeku jedan sat i 53 minute, čemu doprinosi sustav ranog upozorenja i bržeg dolaska protupožarnih jedinica. Naglašena je također upotreba novih tehnologija, od bespilotnih letjelica Orbiter 3, do upotrebe kamera, za snimke uživo, na zrakoplovima Airtractor i Canadair (kanader).

Zapovjednik vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva brigadni general Krešo Tuškan, naglasio je kako se vojska organiziranjem dviju vježbi dodatno pripremila za protupožarnu sezonu u kojoj su prvenstveno pomagali vatrogasnim jedinicama.

Zračne snage ukupno su imale 536 sati naleta, a po prvi puta je korišten i izvidnički zrakoplov Pilatus PC-9, koji je obavljao prelete obale te je uočio 35 požara u 61 letu.

Bespilotna letjelica Orbiter 3, predstavljena prije nekoliko mjeseci, obavila je 43 leta s ukupno 80 sati naleta. Izvidi su provođeni na najrizičnijim područjima na relaciji Benkovac, Split, Šibenik.

Također je naglašeno da su nakon nekoliko godina ponovno u upotrebu stavili i protupožarnu pjenu, koja smanjuje upotrebu vode.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i član Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut naglasio je kako su u 2019. godini podigli 236 prijava za namjerni palež. Prošle godine bilo ih je samo 27. Također je pohvalio napore u akciji evakuacije na plaži Zrće na otoku Pagu, pri čemu su u nešto više od sat vremena evakuirali skoro 10 tisuća turista koji su bili na toj plaži.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar