Zadarski blok poziva na prosvjed; “Ovakvo sudstvo iznjedrilo je opasne generacije zlostavljača”

“Zadarski blok poziva u petak, 18. listopada 2019. u 12 sati ispred zgrade suda u Zadru (Borelli br. 9) na prosvjed povodom sramotnog ponašanja suca istrage kao i nadležnog predsjednika/ce Suda u predmetu optužbi za višestruko grupno silovanje maloljetnice, zlostavljanje i snimanje takvih gnjusnih radnji koje je ovih dana izašlo pred javnost.

Smatramo sramotim ne određivanje jačih mjera (istražnog zatvora) za osumnjičene počinitelje, čime se kompromitira proces utjecaja ne samo na moguće svjedoke, nego i na samu žrtvu.

Sudovi moraju početi donositi pravične presude i to u primjerenim rokovima i za sve jednako. Takve presude utjecale bi na zaštitu sadašnjih i prevenciju novih žrtvi kroz obeshrabrivanje sličnih budućih radnji. Naprotiv, u Zadru i našem posrnulom društvu  vidimo kako je primjer praktičnog izvlačenja od strogih kazni grupnih silovatelja iz 2013. godine utjecalo da se nova mladež uz zaštitu svojih obitelji usuđuje na još gnjusnije činove uz javno negodovanje također ispred Suda zbog privođenja i ometanja gojenaca u njihovim neljudskim radnjama.

Nažalost Sud izgleda potpuno uvažava takvo negodovanje i koncepciju kako je maloljetna žrtva „dala povoda“ da se na njoj sustavno iživljavaju duži period.  Što je izigravanje svih ljudskih načela i izaziva duboku zabrinutost svih nas koji bi htjeli normalno sudstvo i normalno društvo sad 2019. godine a ne povratak u feudalno doba koje vlast sustavno provodi nejednakim pravilima ovisno o pripadnosti/uvezanosti sa vlašću i količini novaca koje netko posjeduje.

Takvom daljnjem ugrožavanju žrtve i kompromitiranju zakona moramo se svi zato snažno oduprijeti.

Ovakva vlast i ovakvo sudstvo iznjedrilo je naime opasne generacije generaciju amoralnih zlostavljača koji zloupotrebom sustava uvezanog sudstva i vlasti, ne uništavaju samo nevine žrtve njihovih zlostavljanja, nego i cijelo društvo.

Napominjemo da je Akcija mladih prilikom sramotnog jednoglasnog usvajanja Istanbulske konvencije od strane zadarskih vladajućih hdz ovaca napominjala da je problem u Zadru i Hrvatskoj što se ne provode hrvatski zakoni za svih jednako i dosljedno, već na hrvatskim sudovima imamo privilegirane kaste i njihove gojence koji zbog povezanosti sa vlašću mogu raditi praktično što žele, a da ih štite novci i utjecaj njihovih obitelji, ta da za pravične presude ne treba nikakva Istanbulska konvencija već rješavanje nagomilanih problema korumpiranog sudstva sukladno hrvatskim zakonima.

Pridružujemo se stoga, svim zakonitim prosvjedima protiv ovakvog djelovanja sudstva (zasad smo uočili reakciju Socijaldemokratskog foruma žena) i pozivamo sve građane/ke, bez obzira na politička, vjerska i druga uvjerenja da u petak u 12 sati podrže konferenciju i prosvjed ispred Suda, kako bi poslali poruku da nam je svima dosta ovakvog društva i nesigurnosti naše djece, a sve zbog malog ali umreženog broja nove „zlatne mladeži“ vlastodržačkih obitelji, koji su uvjereni kako za njih ne vrijede ni moralna ni druga pravila i zakoni. Pokažimo kako je Zadar još uvijek Grad a ne igralište njihovih bolesnih aspiracija.”

U ime kolegica i kolega Zadarskog bloka,

Marjana Botić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...