Čupate li sijede vlasi, bolje je da sa time prestanete što prije

Ponekad pojavu sijede kose uzrokuje neuravnotežena prehrana. Znanstvenici su otkrili da nedostatak vitamina D3 rezultira gubitkom tvari koja daje boju koži i kosi. Isto vrijedi i za vitamin B12.

“Stalno u svojem salonu viđam žene koje imaju tu naviku. To uključuje one koje ne farbaju kosu, ali i žene koje kosu farbaju, ali između bojanja vide pokoju sijedu vlas pa je iščupaju”, rekao je frizer Alain Larivée iz Montreala u Kanadi, kreativni savjetnik za Johna Friedu.

On smatra da to ne bi trebalo raditi, kao niti njegov kolega frizer Marc Anthony.

“Danas postoji toliko mogućnosti kako prekriti sijede, da nema nikakve potrebe čupati ih”, rekao je Marc, piše 24sata.

Osim toga, kada počnete dobivati sijede vlasi, samo će ih vremenom biti sve više, nikako manje pa čupanje i sa tog gledišta nema nikakvog smisla. Kanadski dermatolog dr. Martie Gidon pojašnjava da, kada sijedu vlas iščupate, ona će ponovno narasti sijeda. Ali, može se dogoditi i da se čupanjem folikul toliko ošteti da ta vlas više nikada ne naraste, prenosi Reader’s Digest.

Sijede vlasi ne pojavljuju se isključivo kod starijih ljudi, puno mladih ima kosu prošaranu sijedom. No, jeste li znali zašto ljudi sijede? Dermatologinja Malissa Piliang je objasnila da se tu radi o starenju melanocita u folikulama vlasi.

“Prestaju proizvoditi melanin, a posljedica toga je siva kosa koja s vremenom pobijeli”, kaže ova dermatologinja.

Ponekad pojavu sijede kose uzrokuje neuravnotežena prehrana. Znanstvenici su otkrili da nedostatak vitamina D3 rezultira gubitkom tvari koja daje boju koži i kosi. Isto vrijedi i za vitamin B12.

Vitaminom D3 bogato je meso, jaja i jetrice. U tijelu se stvara i kada smo izloženi sunčanim zrakama. Vitamin B12 pronaći ćete u u hrani životinjskog podrijetla – u ribi, školjkama, mliječnim proizvodima, jajima, iznutricama, teletini, svinjetini…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...