Glasovac objasnila zašto nije štrajkala dok je radila u zadarskoj gimnaziji, a danas podržava profesore

SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac štrajk prosvjetara nije podržavala u vrijeme SDP-ove Vlade, kada je i sama bila profesorica u zadarskoj gimnaziji, no sada ga podržava. Na to je nedavno podsjetio i Mostovac Nikola Grmoja. Glasovac je objasnila zašto danas podržava štrajk, a prije četiri godine nije sudjelovala u njemu.

”Jedino što oni traže su koeficijenti i u tome ih podržavam. Oni nepravedno zaostaju za visokoobrazovanima u javnom sektoru i ne žele 10 posto više, nego žele koeficijente, i to samo 6,11 posto. Njima dostojanstvo neće vratiti premijerovih 10 posto, nego koeficijenti. Oni nisu rekli da žele nešto općenito, nego oni traže konkretno. I baš zato što su konkretni u svom zahtjevu i to im nitko ne može osporiti, ja smatram da imaju pravo na punu podršku da se ispune njihovi zahtjevi”, objasnila je za Dnevnik.hr Glasovac zašto podržava učitelje koji se bore za povećanje koeficijenta složenosti posla.

”Njihovi zahtjevi koštaju 400 milijuna kuna. Oprostili smo Sveučilištu u Mostaru 217, i na skupe limuzine će u 2020. godini otići 200 milijuna kuna. Samo to dvoje da je njihov zahtjev”, govori Glasovac.

Plenković je spustio rampu na koeficijente prosvjetarima i tvrdi da su nepromjenjivi. Pazite samo koliko ih je već puta mijenjao, kome i zašto

Međutim, kada su učitelji zbog premalih plaća štrajkali i prije četiri godine, za vrijeme Vlade SDP-a, Glasovac nije štrajkala.

”Sutra ne štrajkam. Radim. Jer smatram da sam plaćena za to – da radim i budem na raspolaganju djeci i njihovim roditeljima. Djeci je sutra mjesto u školi, a sa zahtjevom sindikalnih čelnika za povećanjem plaće od 4 % (cca 200 kuna), ne može se i neće vratiti dostojanstvo prosvjetarima. Amen!”, napisala je u rujnu 2015. godine Glasovac na svom Facebook profilu dok je radila u zadarskoj Gimnaziji Franje Petrića.

Na taj je stav Sabine Glasovac nedavno podsjetio Mostov Nikola Grmoja kada je komentirao štrajk učitelja i veliki prosvjed održan u ponedjeljak na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Grmoja je izrazio žaljenje što su se neki političari oglušili na pozive učitelja da ne dolaze na njihov prosvjed i ipak došli na Jelačićev trg.

“Bili su neki političari, poput Sabine Glasovac, koji kad se štrajkalo za njihove vlade nisu bili u štrajku. Bio je i ministar poduzetništva u Milanovićevoj Vladi koja je učiteljima smanjivala koeficijente”, rekao je Grmoja koji na prosvjedu nije bio, iako učitelji i nastavnici imaju podršku Mosta.

”Nisam bila na prosvjedu, bila sam samo u prolazu”, odgovorila nam je SDP-ova zastupnica na pitanje je li bila na prosvjedu prosvjetara na Trgu bana Jelačića. Objasnila je i zašto nije štrajkala prije četiri godine.

”Uvijek sam štrajkala, osim 2015. kada nakon ostavke na mjesto pomoćnice ministra obrazovanja nisam uzela 6+6 nego se vratila u školu na mjesto profesorice. Nekoliko mjeseci nakon toga je bio štrajk. U cijeloj mojoj školi, Gimnaziji Franje Petrića, od 44 učitelja i nastavnika samo ih je četvero štrajkalo jer je, i ravnateljica je to javno rekla, štrajk bio iznimno loše pripremljen”, kaže Glasovac.

Ističe da bez obzira na pripremljenost štrajka, smatra da je ”malo neprirodno da ja, koja sam došla s mjesta pomoćnice ministra u Vladi koja je morala rezati brojna prava učiteljima, bilo bi malo čudno da se nakon toga se ponašate drugačije”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...