povećanje

Od 1. travnja će porodiljne naknade iznositi 5.654 kune

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade pustilo je u javnu raspravu do 3. prosinca izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se, prije svega, predviđa povećanje naknade tijekom roditeljskog dopusta koji traje drugih šest mjeseci. Taj je iznos za zaposlene i samozaposlene roditelje sad limitiran na 3991 kunu odnosno 120 posto proračunske osnovice mjesečno, dok će od 1. travnja iduće godine iznositi 5.654 kune, odnosno 170 proračunske osnovice.

Naknada za prvi dio, tzv. rodiljni dopust nije limitirana, odnosno isplaćuje se iznos plaće koju su majka ili otac prije primali, dok je naknada za roditeljski dopust, koji traje od 6.mjeseca djetetovog života, i dalje limitiran. Od travnja iduće godine taj će limitirani iznos ipak biti veći za 1663 kune. Ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, on može trajati dva mjeseca dulje, dakle osam mjeseci ukupno.

Ujedno se predlaže da je prije ostvarenja prava na potporu potrebno prethodno imati najmanje devet, a ne više 12 mjeseci prethodnog staža. Također, omogućava se da korisnik prava na roditeljsku poštedu od rada može prekinuti korištenje tog prava radi zaposlenja ili samozaposlenja te prenijeti to pravo drugom roditelju – da koristi preostali dio neiskorištenog prava na roditeljsku poštedu od rada.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, procjenjuje se da će izmijenjeni zakon  od 1. travnja iduće godine državu koštati 160,6 milijuna kuna više nego dosad, u 2021. godini 214 milijuna kuna više, koliko i u 2022. godini. Pravo na veću roditeljsku naknadu obuhvatit će između 60 i 65 posto korisnika naknada.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar