Prijedlog za nadoknadu: Kraći zimski praznici, nema proljetnih i škola do 26. lipnja

Ministarstvo je medijima poslalo informaciju o tome kako bi se mogli nadoknaditi dani štrajka u školama. Naglašava kako to nije uputa školama.

“S obzirom na veliki broj upita medija, roditelja i učenika, Ministarstvo je izradilo pregled stanja na današnji dan za 15 dana izgubljene nastave. Pregled stanja nije uputa školama, nego informacija za javnost jer se u javnom prostoru pojavljuje sve veći broj neprovjerenih informacija i nagađanja”, kažu iz Ministarstva.

Nadoknada nastavnih dana – pregled stanja za 15 dana nadoknade nastave

S obzirom na veliki broj upita medija, roditelja i učenika, Ministarstvo je izradilo pregled stanja na današnji dan za 15 dana izgubljene nastave.

Pregled stanja nije uputa školama, nego informacija za javnost utemeljena na postojećim propisima s obzirom na veliki broj neprovjerenih informacija i špekulacija koje se pojavljuju u medijskome prostoru.

Škola traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante

Sukladno postojećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, članku 48., nastava traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za učenike završnih razreda srednje škole. Iznimno može trajati i kraće u slučaju proglašenja katastrofe, elementarne nepogode, stanja neposredne ugroženosti i ratnog stanja.

Stoga nagađanja o mogućem „reprogramiranju“ nastave nisu utemeljena jer to nije moguće bez izmjene zakona.

Prema podacima Ministarstva, vezano uz štrajk, nisu sve škole u Hrvatskoj u istoj situaciji:

Prema jučerašnjim podacima 34 OŠ i 28 SŠ u potpunosti održavaju nastavu.

Djelomično nastavu održava 274 OŠ i 139 SŠ koje u tom slučaju ne moraju nadoknađivati nastavne dane, već samo izgubljene nastavne sate.

Prema jučerašnjim podacima 441 OŠ i 163 SŠ uopće ne održavaju nastavu, a nemamo podatke o eventualnoj nadoknadi nastave.

S današnjim danom, morat će se nadoknaditi 15 dana

Prema zakonskoj regulativi, navedene škole koje za vrijeme štrajka nisu uopće održavale nastavu morat će nadoknaditi na današnji dan najviše 15 nastavnih dana.

Prema informacijama Ministarstva dio škola je do sada nadoknadio određeni broj dana radom subotom ili nenastavnim danima.

Za škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, a s obzirom na to da je na današnji dan riječ o 15 izgubljenih nastavnih dana, bit će potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.

Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja).

Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020, javlja Index.

Maturantima bi se škola mogla produžiti tjedan dana

Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu. Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.

Napominjemo kako je navedeni pregled stanja izrađen na način da ne uključuje odrade nastave subotama.

Svaka škola će nakon okončanja štrajka, ovisno o njihovoj specifičnoj situaciji, moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...