Subvencioniranim kreditima države kupovali stanove od roditelja

Već dvije godine država subvencionira kredite za mlade obitelji koje prvi put kupuju stan. Plaća im do polovine rate kredita prvih 5 godina. Ali neki su smislili domišljat način kako legalno prevariti državu.

Tako su korisnici APN-ovih kredita, odnosno subvencioniranih kredita od strane države stanove ili kuće kupili od vlastitih roditeljam doznaje RTL.

Ima i slučajeva da su djeca svojim roditeljima darovnim ugovorom poklonila vlastiti stan i zatim se prijavila za APN-ove kredite.

Do sada je odobreno preko 3300 kredita, a prosječan iznos po kreditu veći je od pola milijuna kuna. Rata u prosjeku iznosi oko 2800 kuna, pa 950 kuna plaća država. Krediti se dogovaraju s bankama, a na njima je da utvrde kupuje li netko stan od roditelja. ”Bankari obično kod svakog pojedinačnog predmeta razmotre situaciju i provjere radi li se o stvarnoj kupoprodaji”, kaže Martina Mataić Škugor, agentica za nekretnine.

Ako kupac i prodavatelj imaju isto prezime i istu adresu priča ne prolazi, ali agenti kažu da je promjena adrese dovoljna da se banke zavaraju. ”Bankar može pitati da li ste u nekakvom rodu s prodavateljem, ako vam kupac kaže ne to je slučajnost, bankar neće ulaziti toliko duboko i reći eto dajte mi sad i rodni list”, kaže Mataić Škugor.

U Ministarstvu graditeljstva od RTL-a su prvi put čuli da netko preko subvencioniranih kredita kupuje stan od vlastitih roditelja. Smatraju da se radi o izdvojenim slučajevima. “Je li to bilo malo lijevo ili desno, ali smo uspjeli pomoći ljudima. Što se tiče da bi novac ostao unutar obitelji, a morat će se vratiti, to su krediti. Morat će ih netko vratit. Nije tu neka šteta nastala po društvo ili državu. Banka mu je dala kredit, nije on samo od države uzeo”, kaže Željko Uhlir (HNS), državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Na pitanje je li to fer, Uhlir kaže kako naravno – nije. ”Ako ih je deset uspjelo tu situaciju izvesti i ako je od tih 10 dvoje bilo krajnja mjera turizma, odradili smo svi zajedno dobar posao. Dakle dvoje na četiri tisuće ljudi je minorna greška”, dodaje.

Greška je, i to velika, uopće subvencionirati kupovinu stanova, misle ekonomisti. Ta je mjera kažu, dovela do posupljenja stanova, što ministarstvo demantira. ”Trebali bi to potkrijepiti odlučnim analizama ako to demantiraju. Činjenica je da se otkako su se pojavili ti poticaji u isto vrijeme su porasle cijene stanova. To je čvrsta korelacija”, kaže Zoran Löw, izvršni direktor udruge Lipa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...