U Zadarskoj županiji bi do kraja godine moglo biti rođeno 80 beba više nego lani

Rebalanskom proračuna povećan je iznos za isplatu naknada za novorođene bebe, jer je više prijava, ali i onih koja su treće ili svako dalje novorođeno dijete. Prema sadašnjem trendu novorođenih, računica pokazuje da bi ih do kraja godine moglo biti rođeno oko 80 više nego lani.

Izmjenama i dopunama proračuna za 2019. godinu povećan je iznos potpora za novorođenu djecu na 3,1 milijun kuna, što je povećanje od 1,1 milijun kuna. To bi, ukratko, značilo da je zaprimljen veći broj prijava, a samim time i da je veći broj novorođene djece na području Županije tijekom ove godine.

„Iznimno nas veseli kada moramo povećavati proračunska davanja za ovako pozitivne stavke kao što su naknade za novorođenčad. To pokazuje nastavak pozitivnih demografskih kretanja na području naše županije, koji traje već neko vrijeme“, kaže zamjenik župana Šime Vicković, piše Župan.hr.

Zadarska županija je od 2018. godine povećala rodiljne naknade na tisuću kuna za prvo i drugo dijete te pet tisuća kuna za treće i svako iduće dijete. Posebno veseli podatak da je ove godine spomenuta stavka u proračunu rasla, između ostalog, zbog većeg broja prijava onih obitelji koje imaju troje i više djece. Ukupno je za 2018. godinu isplaćena naknada za 1425 novorođene djece, a prema sadašnjem trendu porasta od otprilike pet posto na mjesečnoj bazi, ove godine taj broj bi se mogao povećati na otprilike 1500 novorođene djece.

„Svjesni smo da samo zajedničkim snagama možemo nastaviti pozitivan demografski trend pa su, uz županiju, koja je prošle godine povećala iznos naknada za novorođenčad, isto učinile i brojni naši gradovi i općine. Usporedno s time, veseli nas i značajan porast broja zaposlenih, jer time pokazujemo da smo regija koja je poželjna za život mladim obiteljima“, dodaje Vicković.

Prema podacima o primljenim zahtjevima, vidljivo je, kažu, da postoji trend doseljavanja u Zadarsku županiju iz ostalih dijelova RH, ili susjednih zemalja, ali i zemalja srednje i zapadne Europe.

Najviše zahtjeva za pomoć za novorođene dolazi s područja Grada Zadra, no također su tu i Biograd i Benkovac, te općine Bibinje, Poličnik, Pakoštane, Sveti Filip i Jakov te Sukošan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...