više za 9,5 posto

Cijene hrane najviše u posljednje dvije godine

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Cijene hrane poskočile su u studenome na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u više od dvije godine, potaknute poskupljenjem biljnih ulja i mesa, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u studenome 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 177,2 boda. To je njegova najviša vrijednost u više od dvije godine.

U odnosu na prošlogodišnji studeni cijene su više 9,5 posto.

Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene biljnih ulja, za 10,4 posto. Glavni je razlog skok cijena palminog ulja, potaknut snažnom uvoznom potražnjom, većom potrošnjom u proizvodnji biodizela i očekivanjima mogućih manjkova u idućoj godini.

Značajno su porasle i cijene mesa, za 4,6 posto u odnosu na listopad, najviše u više od 10 godina. Najviše su pritom poskupjele govedina i ovčetina, također zbog snažne uvozne potražnje, posebno iz Kine uoči praznika.

Poskupio je i šećer, 1,8 posto, zbog učestalih naznaka da će potrošnja u idućoj godini nadmašiti proizvodnju, zakočenu pogoršanim uvjetima uzgoja na Tajlandu, u Indiji, Francuskoj i SAD-u.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na listopad, poduprte sezonski uvjetovanom manjom proizvodnjom mlijeka u Europi i stabilnom globalnom potražnjom.

Pale su samo cijene žitarica, za 1,2 posto, u uvjetima žestoke konkurencije vodećih proizvođača i izvoznika pšenice.

Očekuje se rekordna proizvodnja žitarica

FAO je u odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica povisio procjenu ovogodišnje proizvodnje žitarica, na rekordnih 2,714 milijardi tona. To bi predstavljalo povećanje za 2,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

Procjena je podignuta zbog neočekivano dobrog uroda žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, u Kini, Ruskoj Federaciji i Ukrajini. U FAO-u procjenjuju da će u svijetu ove godine biti proizvedene 1,433 milijarde tona.

Zbog podignute procjene za Europsku uniju, povišena je i procjena ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 766,4 milijuna tona. To bi predstavljalo povećanje za 4,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodnja riže trebala bi se zadržati na prošlogodišnjoj razini i iznositi 515 milijuna tona.

U sezoni 2019/2020. potrošnja žitarica trebala bi neznatno porasti, na 2,709 milijardi tona.

Zalihe bi na završetku sezone iduće godine trebale iznositi 863 milijuna tona i time jamčiti solidnu opskrbu, napominju u FAO-u..

Globalna trgovina žitaricama trebala bi porasti 1,1 posto u odnosu na prethodnu sezonu, na 416 milijuna tona.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar