Meteorolozi otkrivaju kakvo nas vrijeme čeka za Božić i Novu godinu

Da je suditi prema vremenu, ne bi se nikako moglo reći da smo samo na koji dan od Badnjaka i Božića. Vrijeme je suho, sunčano, toplo. Zapravo, pretoplo. Dnevne temperature u drugoj polovici prosinca dosežu čak 19-20 Celzijevih stupnjeva. Hoće li tako biti i do kraja ovog tjedna, čeka li nas isto i za Badnjak te na sam Božić?

Do kraja tjedna – južina

Kao što smo i najavili, cijeli ovaj tjedan bit će u znaku južine, što je i razlog da je tijekom njega izostala magla, dok je temperatura zraka porasla. I do kraja tjedna ostat će iznadprosječne temperature, koje će ipak pred kraj tjedna biti nešto niže nego posljednjih dana, ali i dalje iznad prosjeka. Bit će između 10 i 15 stupnjeva. Usto, tijekom vikenda nas očekuje kiša. Na moru je ima već i sad, kazao je na početku meteorolog i voditelj vremenske prognoze RTL-a Nikola Vikić Topić dodajući da će kiše na moru biti i danas, i sutra, i preksutra, a na kopnu će kišiti za vikend, ali ne u velikoj količini.

U ponedjeljak, utorak i srijedu, na Badnjak i Božić, vjerojatno će u cijeloj zemlji biti suho. I tad ostaje iznadprosječno toplo. Dnevne će temperature na kopnu biti oko 10, a na moru oko 15 Celzijevih stupnjeva. No, od ponedjeljka se ponovno vraćaju hladna jutra. Ona će obilježiti i utorak i srijedu. Jutrima bi na kopnu moglo biti oko nule ili do minus dva stupnja. Štefanje je daleko, pa se ne može precizno reći što nas tada očekuje, no nazire se da bi tog četvrtka moglo biti promjenjivije vrijeme, što znači neku kišicu. Sve to znači da za Badnjak i Božić neće biti ni govora o snijegu, a vrlo vjerojatno ni o kiši. Štoviše, u ta prva tri dana idućeg tjedna imat ćemo sunčanih razdoblja. Znači, neće biti bijelog, nego zelenog i sunčanog Božića. Ima jedna pučka poslovica koja kaže: “Bijel Božić, zelen Uskrs. Zelen Božić, bijel Uskrs”, otkrio nam je Vikić-Topić kakav će nam biti Božić.

Napomenuo je pritom da će tada biti i nešto vjetra, pogotovo na moru, gdje će do nedjelje puhati jugo, da bi onda sredinom nedjelje okrenulo na jaku tramontanu. Najvjetrovitije će biti u nedjelju poslijepodne. U ponedjeljak i utorak vjetar će oslabjeti, puhat će bura i tramontana i to će malo spustiti temperaturu. Na kopnu će pak puhati slabiji sjeverac, i to od nedjelje poslijepodne, a do tada će se i na kopnu osjećati južina.

U našim se krajevima često događa da imamo zatopljenje prije Božića. U nas se snijeg češće javlja u siječnju i veljači nego u prosincu. Povijesni klimatološki podaci, koji idu gotovo do 160 godina unatrag, govore da se, primjerice, u Zagrebu snježni pokrivač na Božić pojavljuje u prosjeku svake četiri godine. U Zagrebu je posljednji put snježni pokrivač bio na tlu na Božić 2007. A što se tiče Nove godine, tjedan od 30. prosinca do 5. siječnja, na prognostičkim kartama također izgleda toplije od prosjeka. Imat ćemo iznadprosječne temperature, ali manje nego što su to sad. U Zagrebu dnevne bi se temperature tada mogle kretati oko šest-sedam, a na moru oko 12 stupnjeva. No, noću temperature bi na kopnu mogle biti oko nule, a na moru oko sedam stupnjeva. Ukratko, na Staru i Novu godinu neće biti izražene hladnoće, a za oborine još uvijek ne mogu ništa reći, prerano je, osvrnuo se RTL-ov meteorolog i na novogodišnji tjedan pritom podsjetivši da je tijekom noći dočeka 2015. u Zagrebu bilo minus 15, a u Slavoniji čak i minus 20 stupnjeva.

1989. bilo je 23,7 stupnjeva

I razdoblje koje je ispred nas obilježit će iznadprosječna toplina. Idućih dana bit će manje toplo nego ovog tjedna, ali toplije nego što je to uobičajeno za ovo razdoblje godine. A samo da podsjetim na neke prijašnje rekorde. Recimo, 18. prosinca 1989., prije točno 30 godina, u Sisku je izmjereno 23,7 stupnjeva. Iznimno toplo, slično kao i sad, bilo je i početkom prosinca 2014., ali i za Božić 2009. kada je u mnogim krajevima temperatura premašila 20 stupnjeva. Po svemu sudeći, i ovaj će Božić biti topao, ali ne baš tako kao onaj iz 2009. Zasad izgleda da će i Badnjak i Božić biti suhi, bez kiše, iako se čini da će vikend prije Badnjaka biti kišovit. Znači, od ponedjeljak do iza Božića bit će suho i toplije od prosjeka, s temperaturama između 8-14 stupnjeva, kazao nam je i meteorolog te voditelj vremenske prognoze Nove TV Darijo Brzoja dodajući da će kiše na Jadranu biti danas i sutra, a osobito za vikend, dok će na kopnu kišiti uglavnom samo za vikend, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...