Nakon Marić odlazi i Perović, ostala 4 ginekologa u gradu; Liječnici pisali ministarstvu: “Tko će odgovarati za pogreške?”

Nakon što je bez pravovremene obavijesti, upozorenja ili najave nekoliko tisuća Zadranki početkom studenog ostalo bez ginekologa iz područja primarne zdravstvene zaštite žena koje se financira preko osiguranja, ovih je dana na adrese pacijentica odaslano pismo iz HZZO-a, podružnice Zadar kojim se obavještavaju o prestanku rada specijalističke ordinacije dr. Ilve Marić i nužnosti izbora drugog liječnika prema mjestu svog prebivališta.

To u principu znači da se zamjena za dr. Marić, iako se najavljivalo drugačije, nije našla i da ta ordinacija pri domu zdravlja očito još duže vrijeme neće raditi.

Naš izvor kazuje nam kako su “i župan Longin i ravnateljica Bek jako dobro znali da će njezina ordinacija raskinuti ugovor s HZZO-om, ali nisu poduzeli pravovaljane korake na vrijeme”.

Kako u dopisu kojeg potpisuje Dubravka Darrer Cerić stoji da na razdoblje od godine dana sve žene koje su bile upisane kod dr. Marić trebaju izabrati liječnika u najbližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi ili ordinaciji ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse, provjerili smo na koje se adrese Zadranke mogu obratiti.

Jedini koji je u gradu, uz Marić, djelovao pri Domu zdravlja jest dr. Ivan Perović. No, ostali smo i bez njega. Kako nam otkriva naš izvor, isti je u utorak podnio zahtjev za prestankom rada s 31. prosincem ove godine.

Ginekolozi koji sada upisuju pacijentice jesu Petar Lozo, Suzana Perinčić, Sonja Vidaić Beram i Domagoj Krpina u gradu Zadru, te Hrvoje Tičić s Paga, Slavko Marić iz Biograda i Ivo Žuvela iz Benkovca.

Svi će se oni, kazuje nam naš sugovornik, nakon ove alarmantne situacije približili brojci od 9 tisuća pacijentica, koliko ih maksimalno mogu imati te se s pravom pribojavaju kvalitete rada u bliskoj budućnosti.

Rad jedne ordinacije s jednim liječnikom i jednom medicinskom sestrom koja skrbi o zdravlju 9 tisuća žena otvara pitanja koliko će se ažurno i detaljno uspijevati obavljati specijalistički pregledi?  Tko će odgovarati za eventualne pogreške ili propuste?

Nezadovoljni stanjem, a potaknuti spomenutim pitanjima, skupina zadarskih ginekologa, doznajemo, već je napisala dopis resornom ministarstvu.

Ovakva će situacija, neminovno, vrlo brzo akumulirati nezadovoljstvo s obje strane – i liječnika i pacijenata, dok će površno liječenje i manjak vremena rezultirati “bijegom” u puno skuplju, privatnu zdravstvenu zaštitu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...