Otkriveno što je točno Plenković ponudio učiteljima, sindikati se posvađali

Danas se nastavljaju pregovori vlade i sindikata.

Jučer su sastanci i pregovori trajali od 15 do 22 sata. Branimir Mihalinec tada je novinarima samo kratko kazao kako im treba još malo vremena. Od dobro upućenog izvora doznajemo kako će premijer Andrej Plenković učiteljima koji štrajkaju ponuditi povećanje koeficijenata. N1 neslužbeno doznaje da je vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini.

“Danas smo zaključili da trebamo još malo vremena za razgovor. Sutra ćemo nastaviti pregovore, sutra očekujemo završetak. Dogovorili smo da daljnje izjave ne dajemo, nećemo izlaziti s detaljima”, rekao je Mihalinec nakon jučerašnjeg sastanka, piše Index.

U međuvremenu, štrajk se nastavlja, a među sindikatima je izbila svađa.

13:15 Sindikat Preporod će svojim članovima dati da odluče o ponudi vlade.

12:15 Željko Stipić iz sindikata Preporod kazao je za N1 kako će se u 13 sati znati hoće li ili neće biti izjašnjavanja o vladinoj ponudi sindikata Preporod. Vijeće do 13 sati elektronskim putem odlučuje hoće li ponuda biti prihvaćena s ili bez izjašnjavanja.

11:54 Ipak, kako se čini, sindikati nisu jedinstveni po pitanju ideje da o odluci ne glasaju članovi. Iz sindikata Preporod prilično su burno reagirali na tu najavu Vilima Ribića. Kažu da je jadna ona organizacija koja se boji mišljenja svojih članova.

11:50 “Danas, 2. prosinca 2019. godine, štrajk je proveden u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema pristiglim podacima, u štrajku je sudjelovalo 74,50% članova sindikata Preporod. U osnovnoškolskim ustanovama štrajkalo je 73,57% članova, a u srednjoškolskim ustanovama 77,33% članova”, objavili su iz sindikata Preporod.

11:45 N1 neslužbeno doznaje da je vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata, i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini.

11:30 Uoči sastanka sa sindikatima koji je zakazan za danas u 14.30 sati u Banskim dvorima, sastat će se vodstvo HDZ-a.

11:07 Siniša Mihelić, predsjednik Sindikata sudionika u prometu, za HRT je istaknuo kako poznaje obje strane, one koji uplaćuju u proračun i stavljaju novac, i one druge.

“Činjenice će pokazati to da ako sindikati pristanu na nekakav reprogram 3+3, 2+2 posto, tu će maksimalno istrpjeti članstvo i izgubit će potporu članstva, da im je ovo jedna i jedina šansa da izbore 6%”, tvrdi Mihelić.

11:00 “Očito je da se radi o ponudi koja nije na tragu onoga što su učitelji i profesori tražili jer, da jest, onda ne bi bilo potrebe za najavom da se neće dati na referendum, jedino ako premijer Andrej Plenković nije u potpunosti popustio i ide u ono povećanje 6,11 koje su učitelji tražili od početka”, komentirao je za HRT Nikola Grmoja.

10:47 Profesor Bruno Kokot iz zagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju komentirao je za N1 informaciju da o novoj ponudi vlade neće biti referendumskog izjašnjavanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...