Iran raketirao dvije iračke baze u kojima se nalaze američke snage

Najmanje 13 raketa pogodilo je zračnu bazu al-Asad u Iraku u kojoj su smještene američke vojne snage. Islamska revolucionarna garda preuzela je odgovornost za raketiranje i tako, kaže, pokrenula operaciju “Mučenik Sulejmani”. Pentagon je potvrdio da su raketirane dvije baze s više desetaka raketa.

Iranska nacionalna garda objavila je da je raketirala američku bazu Ain al-Asad, oko 200 kilometara zapadno od Bagdada, s 10 projektila zemlja-zemlja.

Iračke sigurnosne snage objavile su da ima žrtava među Iračanima.

AP prenosi iransku državnu televiziju na kojoj se izvještava da se akcija zove “Mučenik Sulejmani”, a napad je lansirala zračna divizija Revolucionarne garde.

Upozoravaju SAD na “jače odgovore u slučaju nove agresije”, a  Iranska nacionalna garda objavila je da će joj meta biti svaka država u regiji koja postane platforma za agresiju SAD-a, prenosi CNN.

Pentagon je potvrdio da je Iran lansirao više od desetak projektila na dvije baze u Iraku. Osim američkih vojnika u bazama je osoblje NATO koalicije.

Hrvatski vojnici su otišli iz Iraka. U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika Hrvatske vojske, a sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je završilo vrijeme trajanja misije vraćaju se u Hrvatsku.

“Jasno je da su projektili lansirani iz Irana, a cilj su im bile najmanje dvije iračke vojne baze, Al-Assad i Irbil,u kojima su vojnici SAD-a i osoblje koalicije”, izjavio je Jonathan Hoffman, pomoćnik ministra obrane SAD-a.

“Radi se na inicijalnoj procjeni štete”, dodao je.

Američke snage dronom su u petak likvidirale zapovjednika postrojba Kuds u sastavu Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.

Na njegovu pokopu u rodnom gradu Kermanu, na kojemu su stotine tisuća ljudi na ulicama, u utorak je nastao stampedo u kojemu ima i poginulih, prenijeli su mediji. Prema neslužbenim podacima 35 osoba je izgubilo život, a više je desetaka ozlijeđeno.

“Osvetit ćemo se, moćno i žestoko, tako da Amerikanci gorko požale svoj čin”, rekao je zapovjednik Revolucionarne garde Husein Salami na pokopu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...