Nagrađivani zadarski kuhar Josip Vrsaljko: “Imamo možda i najbolje uvjete na svijetu, ali zadarski restorani nisu maštoviti”

U emisiji “Narodni trg” novinarka Željka Čačko ugostila je Josipa Vrsaljka koji je primio nagradu “Nasmiješeno sunce”.

Josipe, čestitke za najboljeg kuhara našeg grada. Možda je nezgodno o sebi pričati u superlativima, ali moram vas pitati, čime je ono zasluženo?

– Malo je nezahvalno komentirati samog sebe, da li je zasluženo ili ne, valjda su kolege, osobe iz javnog mijenja i ugostitelji prepoznali. Teško mi je na to pitanje odgovoriti.

Vaše radno iskustvo premašuje već dva desetljeća, gdje ste sve pekli vaš zanat?

– U 24 godine rada, od svoje nepune 18 godine radio sam u svim restoranima u gradu, tu su hoteli, šest godina rada na jahtama, tri godine na off shore kompanijama. Kuhao sam za bogate ljude na jahtama i tako..

U profesionalnom pogledu, gdje je bilo najizazovnije raditi?

– Te jahte su bile najizazovnije jer su to ljudi koji su poprilično bogati, jedu po Michelinovim restoranima, po najboljim restoranima na svijetu, jedu najrafiniraniju hranu, najskuplja vina, kuhati za njih je bio izazov i to je bilo najljepše iskustvo.

Kada ste se vi osobno zaljubili u kuharstvo i jeste li od malih nogu sanjali o toj profesiji ili se interes rodio kasnije kroz život?

– Vjerovali ili ne, došao sam s ciljem da budem kuhar, upisao sam školu i tako, od djetinjstva sam imao afinitet prema tome, volim jesti, a automatski kad čovjek voli jesti tu se javlja interes za manipuliranje s hranom.

Imate ogromno iskustvo pa bih vas pitala koliko su kvalitetni zadarski restorani, jesu li inovativni u svojoj ponudi?

– Upravo to iskustvo koje čovjek stekne po Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Španjolskoj dovodi do spoznaje da imamo možda najbolje uvjete na svijetu, to nije floskula, to je realnost, imamo strašno dobru klimu, no mi to ne znamo iskoristiti. Imamo namirnice koje se uvoze iz vani, nismo dali našim dobavljačima mogućnost i šansu da oni mogu odvojiti kvalitetnu hranu, mediteransku, što se tiče samih restorana nisu nešto maštoviti.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje.

&nbsp

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...