Sergej je iz Ukrajine doselio u Zadar, radi kao trener u BK Donat: “Hrvatski sam naučio sam, kroz serije i knjige”

U emisiji “Antena sport” novinarka Željka Čačko ugostila je posebnog gosta koji je Ukrajinu zamijenio sunčanim Zadrom. Razgovarala je sa Sergejem Vakarynom iz boksačkog kluba “Donat”.

Iz daleke Ukrajine doselili ste se kod nas u Zadar, otkada ste ovdje?

– U Zadar sam došao početkom srpnja 2019. godine.

Tko vas je pozvao u Zadar, kako je pala odluka o doseljenju?

– Pozvao me Hrvatski boksački savez i Pero Knežević iz Zadra, njegov sin je boksač i prošle godine je bio u juniorskoj reprezentaciji a ove godine ide u mlađe seniore. Pero je potpisao ugovor sa sportskim centrom Višnjik da otvaramo svoj boksački klub “Sv. Donat” i očekujemo dovršetak papirologije. Treniram dečke, cure, imam svojih članova koji idu na natjecanje. Sad 22. siječnja idemo na državno prvenstvo seniora, onda u trećem mjesecu na državno prvenstvo za mlađe seniore.

Vrlo dobro govorite hrvatski, kako ste ga naučili i je li bilo teško?

– Znam ga otprije jer sam četiri godine radio u Crnoj Gori, tamo sam isto trenirao zajedno sa suprugom, ona se bavi boksom i kickboxom. Bili smo u dobrim odnosima sa pomoćnikom predsjednika boksačkog Saveza Hrvatske, a u Zadru su tražili trenera iz Ukrajine. Nitko me nije naučio jezik, sam sam naučio gramatiku, počeo čitati knjige, gledao serije, sve sam sam naučio. Nije mi težak jer dobro znam ukrajinski, ruski i mađarski, sličan je jezik. Gramatičke greške radim, to znam, ali za mene nije teško.

Recite nam nešto o svojoj sportskoj karijeri, čime ste se bavili u Ukrajini?

– Igrao sam košarku za srednju školu, i kad sam imao 15 godina neki momci su me zvali da dođem na boksački trening. Od 15. do 18. godine sam trenirao boks i postao sam majstor boksa, to je status koji dobiješ na državnom prvenstvu. S 18 godina sam otišao u vojsku koja je bila obavezna u Ukrajini. Nakon što sam se vratio iz vojske završio sam fakultet za trenera za boks.

Kao trener došli ste u boksački klub “Donat”, kakvu ste situaciju zatekli ovdje?

– Super, sviđa mi se tu, grad je lijep. U Zadru sam prvi put bio 2016. godine. Dečki dobro treniraju, slušaju i zadovoljan sam. U zadnje vrijeme u Hrvatskoj se sve više boksa, ima talenata, mali Petar Krešimir Knežević je jako dobar, za pola godine s njim smo dobili dva zlata i jedno srebro na turniru. Ima šanse ove godine otići na Olimpijadu za koju se priprema. Na mojim treninzima je tri puta bio i Željko Mavrović i bio je jako zadovoljan.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...