Svako šesto hrvatsko kućanstvo nije u stanju platiti režije na vrijeme

 

Svako šesto hrvatsko kućanstvo nije u stanju na vrijeme platiti račune za režije. Poražavajući su to podaci eurostatističara koji Hrvatsku ponovno svrstavaju na začelje ljestvice EU.

Prema tim podacima, čak 17,5 posto hrvatskih kućanstava u 2018. godini imalo je problema s plaćanjem računa za komunalne usluge poput grijanja, struje, plina i vode. Istodobno, s tim se problemima na razini EU u prosjeku susretalo samo 6,6 posto kućanstava ili tek svako 15. kućanstvo, piše Novac.hr.

Više problema imaju jedino Grčka i Bugarska

Jedine članice Unije čiji stanovnici imaju više problema s plaćanjem komunalija od Hrvatske u 2018. godini bile su Grčka, u kojoj više od trećine kućanstava, ili njih 35,6 posto, nije bilo u stanju na vrijeme podmirivati račune za komunalne usluge, i Bugarska, u kojoj režije na vrijeme ne može platiti 30,1 posto kućanstava.

Problem neplaćanja kod stanovništva čak je i u Rumunjskoj manje izražen nego u Hrvatskoj. U toj zemlji, naime, režije na vrijeme ne može podmirivati 14,4 posto kućanstava. S druge strane, problem neplaćanja komunalnih usluga koje su kućanstva koristila u EU najmanje je izražen u Nizozemskoj, gdje samo 1,5 posto kućanstava ne može spojiti kraj s krajem. Uredni platiše su i Česi, Šveđani i Austrijanci, s obzirom na to da manje od 2,5 posto kućanstava u njihovim zemljama, prema podacima Eurostata, 2018. godine račune za režije nije plaćalo na vrijeme.

Ekonomisti ističu da je problem neplaćanja računa usko vezan uz siromaštvo. Ili, preciznije, stopa neplatiša komunalija, ocjenjuje Maruška Vizek iz zagrebačkog Ekonomskog instituta, otprilike odgovara stopi siromaštva u Hrvatskoj.

“Ljudi se ponajprije trude platiti kredite. Ni rast plaća koji imamo posljednjih godina ne pomaže puno kod plaćanja režija jer nije jednako distribuiran. Naime, nije isto ako plaća poraste za šest posto nekome tko ima plaću 3000 kuna i nekome čija je plaća 10.000 kuna”, upozorava Vizek.

Unatoč tome, Hrvatska posljednjih godina bilježi veliko smanjenje udjela neplatiša. Pokazuju to i podaci Eurostata, prema kojima još u kriznoj 2013. godini komunalije na vrijeme nije plaćalo čak 30,4 posto hrvatskih kućanstava. Od 2014. godine taj se udio smanjuje iz godine u godinu, pa tako u 2017. godini račune za režije nije na vrijeme plaćalo 21 posto hrvatskih kućanstava, a godinu prije njih 25,3 posto.

No, smanjenje broja kućanstava koja ne podmiruju na vrijeme svoje obveze prisutan je i u EU u cjelini. Primjerice, takvih je kućanstava još 2013. bilo više od 10 posto, a u 2018. godini njihov se udio sveo na manje od 7 posto. Analize Eurostata pokazuju i da više problema s plaćanjem računa imaju kućanstva s djecom nego ona bez njih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...