Cestitka_Uskrs

Novosti za zadarske iznajmljivače; Određen iznos pristojbe i paušala, a obavezna je i rekategorizacija

Od početka ove godine na snazi su nove zakonske odredbe i pravilnici za iznajmljivače u turizmu, što znači kako 2020. godina donosi promjene u plaćanju i visinama turističke pristojbe te rekategorizaciji obiteljskog smještaja, objavila je TZ Grada Zadra.

Prva je na snazi nova odredba Zakona o turističkoj pristojbi koja kaže kako iznajmljivači moraju plaćati pristojbu i za pomoćne krevete, jer se dosad plaćao paušalni iznos te pristojba samo za glavne krevete. Nedoumica o tome koji iznajmljivači imaju obvezu plaćanja paušala za pomoćne krevete, riješena je na sljedeći način: postoje dvije skupine iznajmljivača, od kojih su prva skupina stari iznajmljivači koji su dobili rješenja za ugostiteljske usluge u domaćinstvu između 15. kolovoza 1995. i 31. kolovoza 2007. godine, a tim su iznajmljivačima pomoćni kreveti bili navedeni u izreci rješenja. Oni mogu nastaviti davati usluge temeljem ishođenih rješenja te plaćati turističku pristojbu za glavne i pomoćne krevete.

Rekategorizacija privatnog smještaja

Novi Zakon propisuje i obvezu rekategorizacije za iznajmljivače koji su svoje rješenje ishodili prije rujna 2007. godine, a ovisno o starosti rješenja, propisani su rokovi za prilagodbu i ishođenje novog rješenja. Tako su iznajmljivači dužni podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja u skladu s odredbama novoga Zakona i Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, ako su registrirani: do 31. prosinca 2000. (rok od dvije godine); od 1. siječnja do 31. prosinca 2004. (rok od tri godine); od 1. siječnja 2005. do 1. rujna 2007. godine (rok od četiri godine od stupanja na snagu Zakona o ugostiteljstvu 17. studenoga 2018. godine). Iznajmljivači koji to ne naprave u propisanom roku, smiju nastaviti s iznajmljivanjem, ali bez oznake i promocije kategorije.

Godišnji paušali turističke pristojbe 350 i 200 kuna

Ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli donio je novi Pravilnik o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe za 2020. godinu, a Zadarska županija prihvatila je i odredila najniži godišnji paušalni iznos turističke pristojbe za smještaj u domaćinstvu (po krevetu; glavni i pomoćni) od 350 kuna, dok je 200 kuna iznos za smještaj na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG; po krevetu, glavni i pomoćni). Članak 12. Zakona o Turističkoj pristojbi kaže kako osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili OPG-u plaćaju godišnji paušalni iznos turističke pristojbe za svaki krevet – glavni i pomoćni – te smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu, odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj. Važno je naglasiti kako su ukinuti dosadašnji razredi turističkih mjesta te da navedene visine turističke pristojbe (350 i 200 kuna) vrijede za sve obveznike u Zadarskoj županiji. Godišnji paušal za smještaj u domaćinstvu u kampu te u objektu vrste kamp odredište ili kamp odredište-robinzonski turizam, za svaku smještajnu jedinicu iznosi 500 kuna, dok je smještaj na OPG-u u istoj kategoriji za svaku smještajnu jedinicu 250 kuna.

Po svakom noćenju 10 kuna od 1. travnja do 30. rujna

Zadarska županija za 2020. godinu odredila je i visinu turističke pristojbe za dva razdoblja: od 1. travnja do 30. rujna turistička pristojba za obveznike koji plaćaju po svakom ostvarenom noćenju iznosi 10 kuna (8 kuna u skupini kampovi), dok je u ostalom razdoblju iznos 7 kuna (5 kuna kampovi). I u ovom slučaju ukinuti su dosadašnji razredi turističkih mjesta, a propisane visine turističke pristojbe vrijede za sve obveznike u Zadarskoj županiji koji su nositelji Rješenja za vrstu smještaja hoteli i ostali ugostiteljski smještaj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...