Bez obzira pada li kiša ili vjetar probija kosti Đuro kod Marexa pliva svaki dan: “Sve je u mentalnoj snazi”

Toplina doma, kauč i dekica nikada nisu bili primamljiviji nego ovih dana otkako se nad Dalmacijom nadvila hladna bura. Prijepodne si možda možemo priušiti šetnju i kratku kavicu na suncu, ali ulaskom u veljaču aktivnosti na otvorenom uglavnom smo sveli na minimum.

Ne i 72-godišnji Đuro Filičić kojeg smo susreli na plaži kod Marexa. Od treće godine života kupa se na ovom mjestu, a zadnje dvije – svakoga dana, bez obzira pada li kiša, probija li vjetar kosti ili nebom proleprša pokoja pahulja, baš kao prije nekoliko dana na iznenađenje Zadrana.

Još uvijek se bavim planinarstvom i visokim planinarstvom, bez obzira na godine koje imam. Prošao sam cijelu Hrvatsku osim Biokova, ali i to ću napraviti! To je jednostavno navika. Mentalno sam jak, relativno sam zdrav, u braku sam skoro 50 godina i hvala Bogu, mogu!, kaže ponosno, ne skrivajući koliko je za duševni mir i snagu bitno imati dobrog partnera.

Dok u zakopčanim zimskim jaknama razgovaramo s ovim energičnim gospodinom, samo od sebe nameće se pitanje. Bude li vam ikada hladno?

Kada?, uzvraća nam kao da uopće ne može pojmiti taj osjećaj.

Ne! Navikao sam. I da sutra padne snijeg, išao bih se kupati, nema problema.

Šugaman, ruksak i kupaće. Đurina oprema ne sadrži ništa više. Dok se on preoblači, bacamo pogled prema moru. Danas je posebno tamno, a bura je namreškala njegovu površinu.

Dok Đuro spremno korača ka ulazu, puno brže nego većina nas u srcu srpnja, raspitujemo se o temperaturi.

Na teleskopu piše da je 12, ali nije. Ja mislim da je ovdje oko 10 stupnjeva, jer ima puno izvorčića.

Iz gotovo punog obližnjeg kafića dopiru radoznali pogledi. Što kažu ljudi?

Ne zanimaju me. Ja se kupam zbog sebe. Upoznao sam profesora Profacu, on je nešto stariji od mene, no on se kupa svakih 6, 7 dana. Drugog nikoga nisam vidio da pliva zimi.

Naša prva asocijacija na kupanje u veljači jest upala grla, upala pluća, kašalj… Đuro nema problema sa zdravljem i hladno more nije mu neprijatelj.

Nisam se razblio do sada. Živ sam i zdrav sam. Bavim se sportom, bicikliram, automobile sam dao dvojici sinova, blizu mi je plaža, imam možda 8, 9 minuta do Jadrana i to je to.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...