Ćelić je bio na “tajnom zadatku” dok je jurio 166 na sat kroz Briševo, a sad opet može biti drugi čovjek policije

Bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića, kojeg javnost zna i kao najbogatijeg policajca, Prekršajni sud u Zadru pravomoćno je prije pet dana oslobodio zbog vožnje brzinom trostruko većom od dopuštene u naseljenom mjestu.

Ćelić je prvo na početku suđenja izborio da javnost bude iz njega isključena radi zaštite tajne pa nitko nije imao pojma ni da je stigla oslobađajuća presuda. Sve dok RTL-ova novinarka Ivana Ivanda Rožić nije poslala upit zadarskom sudu kako stoji taj slučaj.

Nevjerojatno obrazloženje presude kojom se najbogatiji policajac oslobađa svake krivnje za jurnjavu

Odgovorili su joj da je sutkinja Magda Troskot Ćelića, koji je u naseljenom mjestu vozio 166 kilometara na sat, oslobodila svake krivnje, piše Index.

S kojim obrazloženjem? Sutkinja je povjerovala bivšem drugom čovjeku policije koji se tijekom suđenja sjetio da je bio na – tajnom zadatku.

“U postupku je utvrđeno da je okrivljenik vozilom upravljao u obavljanju službene zadaće otkrivanja predmeta pribavljenih počinjenjem kaznenog djela pri čemu je prekoračio ograničenje brzine u naselju. Stoga je sud primijenio odredbu čl. 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja propisuje da se u tim slučajevima ne primjenjuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na ograničenja brzine”, zaključio je sud.

Sud Ćelića nije oslobodio zato što je u fantomskom tajnom zadatku lovio nekog opasnog kriminalca, nego je “otkrivao predmete pribavljene počinjenjem kaznenog djela”. Kakve je to predmete Ćelić otkrivao jureći 166 km/h u zadarskom zaleđu? Uostalom, što god da je Ćelić navodno radio, kako se time može opravdati stvaranje još veće ugroze vožnjom koja je više nego trostruko brža od dozvoljene, i to u naseljenom mjestu, gdje svatko može izletjeti na cestu? I to bez ikakvih svjetlosnih ili zvučnih znakova na automobilu.

Posebno je ovakva presuda zanimljiva zbog toga što nikakav tajni zadatak nitko dosad nije spominjao, već je policija od početka tvrdila da je riječ o propustu koji ne mogu tolerirati, a sam Ćelić zbog prebrze vožnje na kraju je smijenjen.

Na snimci policijskog presretača vidi se kako Josip Ćelić privatnim automobilom silazi s autoceste, pretječe kamione te ubrzava do 166 kilometara na sat na mjestu gdje je ograničenje 50.

Policijska laž

Policija je, nakon objave snimke, prvo tvrdila da je Ćelić za to kažnjen.

“Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine, vozaču je uručen prekršajni nalog na novčani iznos od 5 tisuća kuna i predložena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije na 3 mjeseca”, priopćili su iz PU zadarske.

Nakon što ih je RTL-ova Ivana Ivanda Rožić, koja je prva i došla do snimke, tražila detalje kazne, na vidjelo je izašlo da su lagali i da je Ćeliću nalog uručen tek nakon njenog upita.

Da je vozio brzo, uskoro priznaje i sam Ćelić, ali demantira da je on tražio da se prekršaj ne evidentira.

Ćelić nakon objave snimke podnio ostavku

“Ono što ne mogu prihvatiti jesu zlonamjerne konstrukcije da sam u bilo kojem dijelu zataškao, stornirao ili izričito naredio da se stornira prekršaj, što je netočno”, kazao je Ćelić, bivši zamjenik  glavnog ravnatelja policije.

Tri dana nakon ove izjave Ćelić je podnio ostavku, a ravnatelj policije u Zadar šalje specijalni tim. Pretražili su sve kompjutore, gledali tko je s kim komunicirao, a umjesto prekršaja – najviše ih je zanimalo tko je novinarki dostavio snimku. I onda su poručili javnosti:

“Ovdje su utvrđeni prekršaji koji se ne mogu tolerirati ni profesionalno ni s gledišta odgovornosti u državnoj javnoj službi”, poručio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Glavni ravnatelj policije rekao da nije ništa znao, nije spominjao nikakav tajni zadatak

Uz sve to, stručni tim utvrdio je i niz propusta. Ćelić nije sankcioniran na vrijeme. Tri minute nakon prekršaja zabilježen je telefonski kontakt s načelnikom zadarske policije. Utvrđeno je i da ista postaja nije kaznila ni krapinsko-zagorskog načelnika Darka Cara. Ravnatelj policije tada govori kako ni za što nije znao.

“Prva saznanja sam imao nakon upita RTL-a”, kazao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, piše Index.

Kakav je, dakle, tajni zadatak obavljao drugi čovjek policije, a da to nije znao ravnatelj policije, doista je teško shvatiti.

Štoviše, članak 150., na koji se sud pozvao, odnosi se na vozila policije, vojske, SOA-e i carine, a ovo je privatni automobil Josipa Ćelića za kojeg je sam ravnatelj policije na konferenciji kazao da je bio izvan radnog vremena i da o tome ne zna ništa.

Ćelić, inače, nakon ove presude može tražiti da ga se vrati na istu dužnost na kojoj je bio prije divljačke jurnjave – onu drugog čovjeka policije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...